دکتر جعفر کوشا، رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران(اسکودا) در نشست هفته قوهقضائیه اظهار داشت: این هفته باید کارنامه قوه قضاییه مورد نقد و بررسی قرار بگیرد و در خصوص پاسخ این سوال تامل کنیم که آیا دستگاه قضا بر اساس وظایف و اختیاراتی که در قانون اساسی بر عهده آن گذاشته شده توانسته مفید عمل کند یا خیر؟
وی ادامه داد: در این زمینه شاخصهای زیادی وجود دارد که یکی از آنها عدالت قضایی است و باید دید که این مهم تا چه میزان محقق شده است. ما در فرایند دادرسی عادلانه و منصفانه نیاز به افرادی داریم که روشنگری کنند، اما متاسفانه عدهای میخواهند این روشنگرها که همان وکلای مستقل هستند را به حاشیه برانند که باید بگوییم چنین اقدامی زیبنده نیست.
دکتر کوشا افزود: معتقدم نگاه سیاسی در قوه قضاییه برای مردم مضر است و مرحوم بهشتی هم به همین مساله اعتقاد داشت؛ اینکه یک قانون معیوب را به عنوان قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار و بدون توجه به معایب آن، اجرا کنیم و سپس به دنبال تحقیق و تفحص باشند و لاجرم مقامات ارشد دستگاه قضا از وکیل کمسواد شکایت میکنند، دقیقاً خروجی همان نگاه سیاسی است، یعنی نگاهی که مبتنی بر تحلیل پیمایشی است که ناشی از دیدگاه شخصی و مضر به خیر عمومی است.
رئیس اسکودا تصریح کرد: تقویت نظارت و دیدهبانی نهادهای مستقل بر توسعه قضایی و ارتقای شاخصهای حقوق بشر و شهروندی اثری سازنده دارد اما، متاسفانه در بحث نظارت هم مشکلاتی وجود دارد. به عنوان مثال دستگاه اجرایی گزارش سازمان بازرسی کل کشور را قبول ندارد و در این مسیر نهایتاً گزارش مذکور در بازرسی کل کشور بایگانی میشود. در سطح دیگر شاهد آن هستیم که قوه قضاییه پیشگیری از جرم را مطرح کرده و در اینجا سوال پیش میآید که چرا با وجود معاونت پیشگیری از وقوع جرم همچنان تا به این حد در این حوزه مشکل داریم؟ جرایم از اختلاس گرفته تا ربایش تلفن همراه و ضرب و جرح، همگی همچنان ادامه دارند و روزانه صدها مورد از آن گزارش میشود.
وی در پایان اضافه کرد: اعلام میکنند که آماده شنیدن هرگونه نقد هستند، ما هم این سوال را مطرح میکنیم که در این چهار دهه شاخصها در سرانه زندانیان و میزان تشکیل پروندهها در چه وضعیتی است؟ در بحث اصلاح و تربیت هم سوال ما این است که آیا متهمان در زندانها اصلاح شدهاند یا خیر؟/ اسکودا