تصویب نامه در خصوص رفع مشکلات توسعه ای استان سیستان و بلوچستان
مصوب 1397,10,30
هیئت وزیران در جلسه 30/ 10/ 1397 موافقت کرد:
دستگاه های اجرایی ذی ربط مکلفند برای رفع مشکلات توسعه ای استان سیستان و بلوچستان با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه کشور و استانداری سیستان و بلوچستان و رعایت قوانین و مقررات مربوط به شرح زیر اقدام کنند و سازمان یاد شده موظف است تأمین و تخصیص اعتبارات این تصمیم نامه و اعتبارات استانی سیستان و بلوچستان را در اولویت قرار دهد:
الف - حوزه آب و برق:
1- وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه کشور موظفند مبلغ سه هزار و هشتصد میلیارد (000/ 000/ 000/ 800/ 3) ریال از محل اعتبارات بخش آب و سایر منابع مصوب مربوط برای تکمیل عملیات اجرایی طرح های آبرسانی به شهر زابل و شهرهای مسیر، آبرسانی به شهرهای سوران، زابلی (مهرستان) و هیدوج از سد ماشکید علیا و خط انتقال آب از سد زیردان طی سال های 1397 تا 1399 اختصاص دهند.
2- وزارت نیرو مکلف است با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا ظرف یک ماه نسبت به بررسی و رفع موانع اجرای طرح خط دوم انتقال آب زاهدان اقدام ونتیجه را به دفتر معاون اول رییس جمهور و استانداری سیستان و بلوچستان ارایه کند.
3- مبلغ دو هزار و پانصد میلیارد (000/ 000/ 000/ 500/ 2) ریال توسط سازمان برنامه و بودجه کشور، منابع داخلی شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان و اعتبارات استانی (به نسبت مساوی) برای بازسازی و توسعه شبکه آب شرب شهری و اجرای رینگ پیرامونی جهت رفع مشکلات شبکه آب شهری زاهدان تا سال 1399 اختصاص می یابد.
4- مبلغ سیصد میلیارد (000/ 000/ 000/ 300) ریال از محل اعتبارات موضوع بند (هـ) تبصره (4) قانون بودجه سال 1397 کل کشور برای ایجاد تأسیسات، نصب و راه اندازی تجهیزات اندازه گیری و تحویل حقابه ایران از رودخانه هیرمند جهت تأمین پایدار آب طرح انتقال آب کشاورزی با لوله به (46000) هکتار اراضی دشت سیستان در اختیار وزارت نیرو (شرکت سهامی آب منطقه ای سیستان و بلوچستان) قرار می گیرد.
5- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است به منظور تأمین مالی طرح های مهار و تنظیم آب های مرزی، مابه التفاوت نرخ ارز اعمال شده و نرخ ارز در سامانه نیما در روز پرداخت مابه التفاوت را محاسبه و مابه التفاوت دو نرخ مزبور را به حساب ذی ربط بانک عامل واریز نماید. سازمان برنامه و بودجه کشور از این محل، اعتبار مورد نیاز اتمام طرح های ساختمان سد چاه نیمه و شبکه آبیاری و زهکشی و ساختمان سد شهری کور در استان سیستان و بلوچستان را تا پایان سال جاری تخصیص دهد.
6- وزارت نیرو موظف است نسبت به ایجاد تأسیسات فاضلاب شهر ایرانشهر از طریق مشارکت بخش عمومی و خصوصی و با هدف واگذاری پساب حاصله با اولویت پتروشیمی ایرانشهر اقدام نماید.
7- وزارت نیرو موظف است ظرف سه ماه، نسبت به شروع احداث بخش بخار نیروگاه گازی بمپور (ایرانشهر) با استفاده از ظرفیت تبصره (19) قانون بودجه سال 1397 کل کشور (قراردادهای مشارکت عمومی - خصوصی) و از طریق فراخوان مناقصه عمومی و با فراهم نمودن مشوق های مورد نیاز اقدام نماید.
8- شرکت مادرتخصصی مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) موظف است در راستای توسعه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و با استفاده از منابع موضوع ماده (5) قانون حمایت از صنعت برق کشور - مصوب 1394 -، نسبت به احداث نیروگاه بادی میل نادر زابل با ظرفیت (50) مگاوات و احداث زیرساخت های مورد نیاز از جمله پست برق و خط انتقال نیرو در این منطقه اقدام نماید.
9- وزارت نیرو موظف است به منظور تأمین آب میان مدت و بلندمدت شهرهای زابل و زاهدان و روستاهای مسیر، منابع آبی منطقه تهلاب و شیرین سازی و انتقال از دریای عمان با مشارکت بخش خصوصی و از طریق خرید تضمینی آب شرب را مورد مطالعه قرار داده و اقدامات اجرایی لازم در این زمینه (از جمله ارایه مجوز برداشت و شیرین سازی آب دریا) را به عمل آورد.
ب - حوزه حمل و نقل و مسکن:
1- وزارت راه و شهرسازی موظف است به منظور تسریع در اتصال بندر چابهار به شبکه ریلی کشور، به نحوی برنامه ریزی و اقدام نماید که ظرف پنج سال راه آهن چابهار - ایرانشهر - زاهدان - میلک به بهره برداری برسد. برنامه تأمین منابع مالی مورد نیاز شامل اعتبار طرح های تملک دارایی های سرمایه ای ذی ربط، انواع اوراق مالی و. تسهیلات مالی داخلی و خارجی (فاینانس) توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت راه و شهرسازی تدوین و ابلاغ می شود.
2- وزارت راه و شهرسازی برای احداث و بهره برداری از (45) کیلومتر باند دوم در ابتدای مسیر زاهدان - خاش و (50) کیلومتر باند دوم مسیر خروجی چابهار - خلیج چابهار - ابتدای محور نیکشهر و رفع نقاط حادثه خیز این مسیر تا پایان سال 1399 با برآورد اعتباری معادل دو هزار میلیارد (000/ 000/ 000/ 000/ 2) ریال اقدام کند.
3- وزارت راه و شهرسازی برای تکمیل و بهره برداری از بزرگراه زاهدان - زابل به میزان جمعاً (200) کیلومتر تا پایان سال 1399 با برآورد اعتباری معادل دو هزار و پانصد میلیارد (000/ 000/ 000/ 500/ 2) ریال اقدام کند.
4- وزارت راه و شهرسازی برای تکمیل و بهره برداری از بزرگراه زابل - میلک به میزان جمعاً (40) کیلومتر تا پایان سال 1399 با برآورد اعتباری معادل سیصد میلیارد (000/ 000/ 000/ 300) ریال اقدام کند.
5- وزارت راه و شهرسازی موظف است در قالب طرح تملک دارایی سرمایه ای توسعه و تکمیل راه های روستایی، تکمیل جاده های روتک به خاش و پلیس راه خاش به چهارراه جوری و در قالب طرح احداث راه های کویری تکمیل راه فنوج - تنگه سرحه و در قالب طرح راه اصلی اسکل آباد - گوهر کوه- بزمان، تکمیل جاده اسکل آباد به محور کرمان را تأمین اعتبار و در اولویت قرار دهد.
6- مبلغ پنج هزار میلیارد (000/ 000/ 000/ 000/ 5) ریال تسهیلات بانکی ارزان قیمت (با سود و کارمزد پنج درصد) توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از طریق بانک های عامل با معرفی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی جهت احداث ده هزار واحد مسکونی با سقف تسهیلات به هر واحد پانصد میلیون (000/ 000/ 500) ریال با ضمانت زنجیره ای و بازپرداخت پانزده ساله (سه سال دوران مشارکت مدنی و دوازده سال دوران مشارکت اقساطی) به منظور ساماندهی بافت حاشیه ای غیررسمی شهر زاهدان پرداخت می شود. بدهی و معوقات احتمالی متقاضیان به بانک ها و چک برگشتی مانع از دریافت این تسهیلات نخواهد بود.
تبصره 1 - سازمان برنامه و بودجه کشور پرداخت رایانه سود تسهیلات (مابه التفاوت سود تعیین شده سهم متقاضی تا نرخ های مصوب شورای پول و اعتبار) موضوع این بند را تضمین و تعهد می نماید.
تبصره 2- مبلغ سه هزار میلیارد (000/ 000/ 000/ 000/ 3) ریال به عنوان هزینه احداث تأسیسات زیربنایی و آماده سازی و مبلغ دویست میلیون (000/ 000/ 200) ریال به صورت نقدی و یا مصالح ساختمان مناسب با پیشرفت کار از محل اعتبارات مصوب مربوط به عنوان کمک بلاعوض به ازای هر خانوار پرداخت می شود.
تبصره 3- طرح موضوع این بند توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در قالب طرح بازآفرینی شهری و در چهارچوب ضوابط و مقررات شورای عالی شهرسازی و معماری ایران تهیه و پس از تصویب ستاد بازآفرینی استان سیستان و بلوچستان به تأیید وزیر راه و شهرسازی می رسد.
پ - حوزه گاز:
1- وزارت نفت از طریق شرکت ملی گاز ایران موظف است ضمن تسریع و تکمیل خطوط انتقال گاز به مناطق استان سیستان و بلوچستان، نسبت به تکمیل عملیات شبکه گذاری و نصب انشعابات گاز در شهرهای زاهدان و ایرانشهر تا پایان سال 1398 و تکمیل خطوط انتقال و شبکه گازرسانی شهرهای خاش و میرجاوه تا سال 1400 اقدام نماید.
2- وزارت نفت مکلف است ظرف دو ماه، نسبت به تعیین تکیلف سرمایه گذار (پیمانکار اجرایی) خط لوله انتقال گاز ایرانشهر به چابهار اقدام نماید به گونه ای که تا سال 1399 خط لوله مذکور تکمیل و انتقال گاز به نیروگاه های چابهار و کنارک و شهرهای چابهار، کنارک، نیک شهر و نقاط واقع در مسیر انجام شود.
3- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است از طریق بانک های عامل نسبت به اعطای تسهیلات قرض الحسنه جهت افزایش اشتراک پذیری گاز و انجام لوله کشی داخل منازل در شهرهای دارای شبکه گاز استان سیستان و بلوچستان به میزان پنجاه میلیون (000/ 000/ 50) ریال به ازای هر خانوار (با معرفی خانوارها از سوی شرکت گاز استان) اقدام نماید.
ت - حوزه فرهنگ و ارشاد اسلامی:
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و استانداری سیستان و بلوچستان موظفند اقدامات زیر را به عمل آورند:
1- استقرار دو دستگاه سینمای سیار در شهرهای زهک و سراوان تا پایان سال 1397 و سه دستگاه سینمای سیار برای شهرهای قصرقند، سرباز و چابهار تا پایان دی ماه سال 1398.
2- بهره برداری از سینمای امید با سه سالن در شهرستان ایرانشهر در سه ماهه اول سال 1398 و احداث و بهره برداری از سینمای امید در شهرستان چابهار تا پایان سال 1398.
3- احداث و تجهیز صحنه اجرای (پلاتوی) تئاتر در شهرهای زاهدان و ایرانشهر تا پایان تیرماه سال 1398 و احداث و تجهیز پنج صحنه اجرای (پلاتوی) تئاتر برای سایر شهرهای استان تا پایان سال 1398 مشروط به تأمین اراضی مورد نیاز توسط شهرداری های مربوط.
4- احداث نگارخانه در شهرهای ایرانشهر، چابهار و سراوان تا پایان سال 1398.
ث - حوزه کشاورزی ومنابع طبیعی:
1- وزارت جهاد کشاورزی مکلف است به منظور واپایش (کنترل) شن های روان و مقابله با پدیده بیابان زایی در مناطق بحرانی استان، ظرف سه سال به مالچ پاشی و اجرای عملیات بیابان زدایی حداقل در سطح (15000) هکتار اقدام نماید. برنامه تأمین منابع مالی به پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی، توسط سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ می گردد.
2- وزارت جهاد کشاورزی موظف است با همکاری استانداری سیستان و بلوچستان و پس از اخذ تخصیص آب از سدهای زیردان، کهیر و آب شیرین شده دریا، با استفاده از منابع ملی و استانی (برای تأمین هزینه های زیرساخت) و تسهیلات اشتغال زایی و یا تسهیلات صندوق توسعه ملی نسبت به ایجاد شهرک های گلخانه ای (گلخانه یا سایبان) برای توسعه جنوب استان اقدام نماید و توسعه مناطق پرورش میگو و پرورش ماهی در محیط بسته دریایی استان را در اولویت قرار دهد.
ج - حوزه صنعت، معدن و تجارت
1- وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است از طریق سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران نسبت به راه اندازی خط ریسندگی شرکت گسترش صنایع بلوچ ((15) تن در روز) تا خردادماه سال 1398 و همچنین اجرا و راه اندازی تکمیل ظرفیت خط ریسندگی شرکت گسترش صنایع بلوچ (از (15) تن به (22) تن در روز)، خط بافندگی شرکت گسترش صنایع بلوچ و تکمیل ظرفیت چاپ و رنگرزی شرکت گسترش صنایع بلوچ تا پایان سال 1398 و همچنین نسبت به پیگیری پیشرفت طرح تولید تایر سیستان اقدام نماید.
2- استان سیستان و بلوچستان به استان های تحت پوشش طرح توسعه تولید پوشاک روستایی اضافه می شود.
3- وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است از طریق سازمان زمین شناسی و اکتشاف معدنی کشور و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، تکمیل اکتشاف ژئوفیزیکی و ظرفیت های معدنی استان سیستان و بلوچستان را در اولویت قرار دهد.
چ - حوزه اداری:
سازمان اداری و استخدامی کشور مکلف است ظرف یک ماه نسبت به ضرورت ایجاد اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب استان سیستان و بلوچستان و ارایه مجوزهای لازم برای کمک به تأمین نیروی انسانی مورد نیاز و پیشنهاد لازم برای جذب و نگهداشت نیروی انسانی دستگاه های اجرایی شهرستان های جدید استان، بررسی و نتیجه را به هیئت وزیران اعلام نماید.
ح - حوزه آموزش و پرورش:
وزارت آموزش و پرورش موظف است با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور از محل منابع موضوع بند (ب) ماده (65) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) - مصوب 1393 -، ظرف دو سال تمامی بخاری های نفتی مدارس استان سیستان و بلوچستان را با روش های (سیستم) های جدید گرمایشی از جمله بخاری های هوشمند و کم مصرف (هرمتیک) جایگزین نماید.
اسحاق جهانگیری
معاون اول رییس جمهور