اساسنامه بنگاه توسعه کشاورزی
مصوب 1329,11,11
هیئت وزیران در جلسه مورخه 11 /11 /29 بنا به پیشنهاد وزارتکشاورزی و موافقت وزارت دارائی و سازمان برنامه در تعقیب تصویبنامه شماره 1326 - 30/ 10/ 1329 اساسنامه بنگاه توسعه کشاورزی را بشرح زیر تصویب نمودند:
فصل اول – کلیات
ماده 1) بنگاه توسعه کشاورزی که بموجب تصویب نامه 7 /1226 – 2 /10 /1329 بمنظور توسعه و اصلاح امور کشاورزی و فراهم ساختن تسهیلات لازم تاسیس گردیده است وظائف خود را بشرح ذیل انجام خواهد داد:
الف - ازدیاد آب و اصلاح طرق استفاده از آن.
ب - وارد کردن و ترویج و توسعه ماشینهای کشاورزی.
ج - اصلاح طریق ذخیره و عرضة کالای کشاورزی بوسائل مختلفه از قبیل اقدام به بهبود و طرز نگاهداری و عمل آوردن و بسته بندی و ببازار فروش رسانیدن محصولات کشاورزی.
ماده 2) بنگاه توسعه کشاورزی یکی از موسسات دولتی است که دارای شخصیت حقوقی میباشد و عملیات خود را همیشه با هم آهنگی تام با وزارتکشاورزی و سازمان برنامه انجام خواهد داد و نمایندگی صاحبان سهام بنگاه مزبور با وزارتین دارائی و کشاورزی و سازمان برنامه خواهد بود.
ماده 3) بنگاه توسعه کشاورزی مطابق اصول بازرگانی اداره خواهد شد و سود حاصله همیشه صرف توسعه عملیات بنگاه مزبور میشود.
ماده 4) بنگاه مزبور موظف است امور مالی خود و قسمتهای تابعه را بطوری اداره کند که وجوه لازم برای استهلاک اقساط تعهدی در اختیار داشته باشد.
ماده 5) مدیرعامل و اعضاء هیئت مدیره مطابق تصویب نامه هیئت وزیران برای مدت 3 سال تعیین میگردند.
ماده 6) بنگاه میتواند با رعایت مقررات قانونی و مقررات سازمان برنامه در مورد هرگونه قرضه یا اعتباریکه برای توسعه کشاورزی تحصیل میشود اقدام کند.
فصل دوم - خط مشی بنگاه
ماده 7) خط مشی بنگاه توسعه کشاورزی برای اصلاح کلیه امور مربوط بآن بشرح ذیل خواهد بود:
الف - تاسیس شرکتهای تعاونی محلی برای اصلاحات کشاورزی.
ب - اصلاح اراضی که فعلاً تحت کشت میباشد.
ج - دایر کردن اراضی بایر.
د) اصلاح و ازدیاد محصولات کشاورزی.
هـ) بکاربردن بهترین طرز آبیاری و زراعت برای استفاده کامل از منابع آب موجود و حفظ آن.
و) خرید و توزیع و بکارانداختن، نگاهداری و فروش و اجاره دادن ماشینها و ادوات کشاورزی.
ز) کمک و مساعدت برای نگاهداری محصولات و بسته بندی و جور کردن آن و رسانیدن آن ببازار برای فروش.
فصل سوم – وظائف و اختیارات بنگاه
ماده 8) اختیارات بنگاه بقرار زیر خواهد بود:
الف) ایجاد موسسات تعاونی برای تشویق و توسعه کشاورزی.
ب) خرید، بکارانداختن، نگاهداری، فروش، اجاره، ماشینها و ادوات کشاورزی و املاکی که برای انجام وظائف و منظورهای نامبرده بالا ضرورت دارد.
ج) اقدام بهرگونه عمل و تنظیم قرارداد و وارد شدن در هر نوع معامله که برای انجام وظائف و هدف بنگاه ضرورت دارد.
د) انتخاب اعضاء مورد احتیاج بنگاه از کارمندان وزارتکشاورزی و سازمان برنامه و بانک کشاورزی بانتخاب بنگاه و موافقت مقامات مربوطه.
هـ) استخدام سر مهندس و کارشناسان خارجی بقسمی که در تقاضای وام از بانک صادرات و واردات پیش بینی شده یا استفاده از اختیارات سازمان برنامه و موافقت کمیسیون برنامه مجلس.
فصل چهارم – سرمایه بنگاه
ماده 9) سرمایه بنگاه عبارتست از :
الف) کلیه وجوهی که از بندهای چهارم و هفتم و نهم فصل اول قانون برنامه هفت ساله باختیار بنگاه گذاشته میشود.
ب) کلیه موسسات و ساختمانهائیکه از طرف سازمان برنامه باختیار بنگاه گذاشته خواهد شد.
ت) اعتبارات و ماشین آلاتیکه از طرف بانک صادرات و واردات باختیار بنگاه گذاشته میشود.
هـ) بنگاه میتواند بوسیله دولت برای گردش و پیشرفت کار خود از بانک ملی ایران اعتبارات لازم را با رعایت مقررات قانونی تحصیل نماید.
فصل پنجم - سازمان بنگاه
هیئت مدیره
ماده 10) هیئت مدیره بنگاه مرکب از مدیرعامل و دو نفر کارمند میباشد که طبق مندرجات تصویبنامه های مربوطه انتخاب میشوند.
ماده 11) اعضاء هیئت مدیره بنگاه توسعه کشاورزی مشترکا مسئول انجام امور و وظایف بنگاه میباشند.
ماده 12) تصمیماتی که در حدود وظایف و اختیارات بنگاه توسعه کشاورزی از طرف هیئت مدیره باتفاق یا اکثریت آراء اتخاذ میشود لازم الاجراء میباشد.
ماده 13) کلیه تصمیمات هیئت مدیره در دفتر مخصوص ثبت میگردد و بامضاء هیئت مدیره میرسد.
ماده 14) وظایف هیئت مدیره عبارتست از:
الف. اتخاذ تصمیم نسبت بامور بنگاه در حدود اختیارات مصوبه و مراقبت در حسن اجراء آن.
ب. تنظیم آئین نامه بنگاه با رعایت مندرجات طرحی که قبلاً از طرف وزارتکشاورزی با موافقت سازمان برنامه تهیه شده است.
ج. ایجاد و حفظ یک سازمان متحدالشکل بین شرکتهای تعاونی، روستائی و هر یک از قسمتهای تابعه بنگاه.
د. رسیدگی بتقاضاهای دایر بتاسیس شرکتهای تعاونی و حفظ ارتباط بین این شرکتها و مؤسسات دولتی.
هـ. انتخاب و استخدام سر مهندس و کارشناسان خارجی که با رعایت قسمت اخیر ماده 13 گزارش منضم بقانون برنامه مصوب 26 بهمن 1327 و انجام تشریفات و مقررات لازم بتصویب هیئت وزیران و کمیسیون برنامه مجلس رسیده باشد (در مدت استفاده از اعتبارات بانک صادرات و واردات باید مورد تأئید بانک مزبور نیز قرار گیرد)
و. تهیه برنامه عمل بنگاه و بموقع اجراء گذاردن آن پس از تصویب وزارتکشاورزی.
ز. تهیه تراز نامه عملیات سال قبل را تا 15 خرداد هر سال و فرستادن بصاحبان سهام مربوطه جهت تصویب.
ح. تصویب سازمان داخلی بنگاه بتناسب احتیاج.
ماده 15) مدیرعامل بنگاه و اعضاء هیئت مدیره بالاترین مرجع اجرای امور بنگاه میباشند و باید بر طبق این اساسنامه امور بنگاه را اداره کنند و میتوانند قسمتی از اختیارات خود را بمعاونین خود یا رؤساء شعب محول نمایند.
ماده 16) استخدام، تعیین سمت، انفصال، ترفیع رتبه و تنزل مقام کلیه کارمندان بنگاه و شعب تابعه بطور کلی تمام کارهای داخلی و اداره بنگاه در حدود مقررات مربوطه و اساسنامه بعهده هیئت مدیره بنگاه میباشد.
ماده 17) حدود و وظایف هیئت مدیره و بازرسهائیکه طبق تصویبنامه هیئت وزیران تعیین میشوند در مواردیکه در آئین نامه بنگاه تصریح نشده باشد مطابق قوانین و مقررات عمومی بازرگانی مربوط بشرکت سهامی خواهد بود.
ماده 18) وظایف سر مهندس بقرار زیر است:
الف. نظارت در فعالیتهای بنگاه در تمام مراحل تحت نظر مدیر عامل.
ب. نظارت در انتخاب، بکارانداختن، اجاره و فروش ماشینها و ابزار و آلات و وسائلی که از اعتبارات بانک صادرات و واردات تهیه میشود همچنین نظارت در کار متخصصین خارجی بنگاه.
ج. در اطراف کلیه پیشنهاداتیکه برای توسعه امور کشاورزی در حدود وظایف بنگاه داده میشود سر مهندس تحقیقات نموده و یا آنکه دستور خواهد داد درباره آنها تحقیقات بعمل آید و سپس پیشنهادات و نظریات خود را تسلیم مدیرعامل خواهد نمود.
د. قبول هرگونه مسئولیت برای اجرای کارهائیکه از طرف بنگاه بنامبرده ارجاع میشود بقسمی که: ضرورت رسیدگی مدیرعامل بنگاه بجزئیات عملیات نسبت بآن کار مرتفع گردد.
فصل ششم - امور مالی بنگاه توسعه کشاورزی
ماده 19) اعتبارات ریالی لازم برای پیشرفت منظور قرضة بانک صادرات و واردات و تقسیم ماشین آلات و سایر وظایف بنگاه از طرف سازمان برنامه از محل بند چهار و هفت و هشت و نه فصل اول قانون برنامه هفت ساله باختیار بنگاه گذاشته خواهد شد.
ماده 20) برای انجام کارهای فوری و شروع باجراء وظایفی که بعهده بنگاه محول شده مبلغ ده ملیون ریال از طرف سازمان برنامه بلادرنگ باختیار بنگاه گذاشته میشود این مبلغ از محل صرفه جوئی اعتبارات مصوبه سال 1329 بندهای 4 - 7 - 8 - 9 فصل اول قانون برنامه هفت ساله که قبلاً به تصویب هیئت وزیران و شورایعالی برنامه رسیده است پرداخت خواهد گردید.
ماده 21) بانک کشاورزی بنمایندگی بنگاه قرارداد وامهائیکه از طرف بنگاه بخریداران ماشین آلات اعطاء میشود تنظیم خواهد نمود. این قراردادها بین بانک کشاورزی بسمت نماینده بنگاه از یکطرف و خریداران از طرف دیگر تنظیم خواهد شد.
ماده 22) پس از موافقت بنگاه با پرداخت قرضه بانک کشاورزی برای بستن قرارداد بانک نامبرده طبق آئین نامه مخصوصیکه از طرف بنگاه تهیه خواهد شد اقدام خواهد نمود.
ماده 23) بانک کشاورزی یک یا چند حساب به بنگاه توسعه کشاورزی اختصاص خواهد داد تا کلیه پرداختهائیکه از طرف بنگاه بعمل میآید و وجوهی که از اعتبارات و عملیات مربوطه بوظایف و اختیارات بنگاه دریافت میشود در این حسابها منظور گردد اجازه پرداخت هرگونه وجه و هزینه از این اعتبارات از وظائف مختصه بنگاه خواهد بود.
ماده 24) بنگاه توسعه کشاورزی از تسهیلات و وسائل سازمان برنامه و بانک کشاورزی وزارت دارائی و وزارت کشاورزی استفاده نموده و در انجام کلیه عملیات و وظایف مربوطه بخود اختیار تام خواهد داشت مگر در مواردیکه وزیر کشاورزی راجع بموضوع مخصوص کتباً اقدام در اینخصوص را موکول بتصویب وزارتکشاورزی نماید.
ماده 25 ) بنگاه توسعه کشاورزی و شعب و شرکتهای تعاونی تابعه آن در تنظیم حساب و دفاتر رویه دفترداری یکنواختی را مطابق قواعد عمومی حسابداری بازرگانی و صنعتی اتخاذ و بموقع اجراء خواهند گذاشت.
ماده 26) کلیه هزینه های بنگاه باید بر طبق بودجه که قبلا تنظیم و بتصویب هیئت مدیره رسیده باشد پرداخت گردد.
ماده 27) هیئت مدیره بنگاه توسعه کشاورزی مجاز است برای تشویق کارمندان در مقابل انجام وظیفه و خدمات برجسته پاداشهائی در حق کارمندان و کارگران بطور مقطوع تعیین و پرداخت نماید.
ماده 28) هیئت مدیره میتواند هنگام تسلیم ترازنامه بنگاه پیشنهادی دایر به پرداخت تا نیم از سود ویژه جهت کارکنان بنگاه تهیه و بتصویب صاحبان سهام برساند.
ماده 29) کلیه چکها و اسناد بامضاء مدیرعامل و رئیس حسابداری بنگاه و در غیاب مدیرعامل بامضاء یکی از اعضاء هیئت مدیره و رئیس حسابداری بنگاه خواهد بود.
فصل هفتم – امور استخدامی
ماده 30) چون هدف اداره مهندسی زراعی و وزارت کشاورزی ضمن وظایف بنگاه منظور گردیده است اداره نامبرده تحت نظر بنگاه مزبور انجام وظیفه خواهد نمود.
ماده 31) میزان حقوق و فوق العاده و مزایای مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره بنگاه توسعه کشاورزی مطابق با میزان حقوق و فوق العاده و مزایای مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره بانک کشاورزی خواهد بود.
حقوق و مزایای بازرسان و طبقه بندی کارمندان بنگاه مطابق حقوق و مزایا و طبقه بندی کارمندان دستگاهها و بنگاههای دولتی مشابه آن خواهد بود که طبق آئین نامه داخلی بتصویب هیئت مدیره رسیده و اجراء خواهد شد.
ماده 32) به هیئت مدیره بنگاه توسعه امور کشاورزی اجازه داده میشود که مفاد این تصویبنامه را بموقع اجرا گذاشته و هرگاه در ضمن عمل اصلاحات و تغییراتی را لازم بدانند به هیئت وزیران پیشنهاد نمایند.
این تصویبنامه مشتمل بر 32 ماده و باستناد تصویبنامه شماره 7 /1226- 2 /10 /29 هیئت وزیران در جلسه مورخه 11 /11 /1329 هیئت وزیران بتصویب رسید.
نخست وزیر.