تصویبنامه شماره 9/754 مورخ 18 /1 /1342 راجع به اساسنامه سازمان جلب سیاحان

اساسنامه سازمان جلب سیاحان
مصوب 1342,01,17

هیئت وزیران در جلسه مورخ 17 /1 /42 تصویب نمودند:
بمنظور معرفی بیشتر کشور شاهنشاهی و تشویق جهانگردان و ایرانیان بمشاهده اثار باستانی تاریخی و مناظر طبیعی ایران و بطور کلی تمرکز و هم‌آهنگی کامل امور مربوط بجهانگردی که موجب تحصیل ارز و توسعه و ترویج صنایع ملی و کمک بصاحبان حرف خواهد شد و من غیرمستقیم به اقتصاد عمومی کمک مینماید سازمانی بنام (سازمان جلب سیاحان) با وظائف و تشکیلات زیر تأسیس شود.
این سازمان وابسته به نخست‌وزیری و دارای سرپرستی خواهد بود که سمت معاون نخست وزیر را دارا میباشد.

الف - وظائف
اصول وظائف سازمان جلب سیاحان بشرح زیر خواهد بود.

1- تهیه برنامه جامعی که با استفاده از کلیه مقدورات بتواند بمنظور تشویق جهانگردان برای مسافرت به ایران مفید واقع شود که اجرای آن بطرق مقتضی زیر بعمل خواهد آمد.
ساختمان هتل‌ها و توقفگاهها در شهرها و مسیر راه‌ها و تدارک اعتبارات مکفی برای پرداخت وام‌های طویل‌المده با بهره نازل و توصیه به بانکها برای اعطای این قبیل وامها و مشارکت در سرمایه‌گذاری در تاسیسات مربوط بامور جهانگردی و مسافرتی و سمعی در متوجه ساختن افکار جوانان مستعد و اهتمام در تاسیس آموزشگاههای مورد لزوم جهت اداره امور مربوط به راهنمائی و پذیرائی از سیاحان و استفاده از کمک سازمانهای بین‌المللی و کشورهائی که در امور سیاحتی تجاربی دارند و تنظیم قراردادهای مربوطه با رعایت مقررات موضوعه و فراهم آوردن وسائل لازم جهت ایجاد نمایشگاهها و کنفرانسهای مختلف و مشارکت در مجامع جهانگردی در داخل و خارج از کشور و دعوت و پذیرائی کسانی که برای پیشرفت منظور موثر خواهند بود و مراقبت در تعیین نرخ متناسب حمل و نقل و اماکن عمومی و دستمزد راهنمایان و تاسیس اردوگاهها و تدارک موجبات تشکیل مجامع مفید مورد نیاز جهانگردان و اهالی کشور.

2- تخصیص اعتبارات لازم برای تبلیغات اساسی در رادیو- تلویزیون- جرائد و تهیه فیلم و کتب و نقشه و آگهی‌های متنوع و استفاده از همکاری مامورین دولت که در کشورهای خارجی و ایرانیانی که در ممالک سیاحتی اقامت دارند بمنظور تبلیغ و جلب توجه جهانگردان برای مسافرت به ایران و مشاهده آثار باستانی- هنری- ملی و سعی در معرفی شکارگاهها- پلازها آبهای معدنی و حمام‌های بهداشتی و غیره و خواص آنها و همچنین تهیه کتاب راهنمای سیاحت ایران و نشریات مربوط به هر شهر با استفاده از درج آگهی‌های بازرگانی و مصرف بهای دریافتی بمنظور امور تبلیغاتی و بررسی درباره هم‌آهنگ نمودن برنامه سازمانهای مختلف و تلفیق آنها با یکدیگر.

3- اتخاذ روش صحیح در پذیرائی از مسافرین و جهانگردان و ایجاد تسهیلات بیشتر از نظر روادید- اقامت- بازبین در گمرک و نظارت در نوع و قیمت کالاهای سوقاتی و تهیه آمار از تعداد سیاحان و جم‌آوری اطلاعات لازم از نظرات و مشهودات آنان و اجازه ویزای اقامت بمدت حداکثر تا پانزده روز بمسافرینی که صلاحیت داشته و بطور ترانزیت از ایران عبور مینمایند در مقابل اخذ هم ارز یک دلار از هر گذرنامه و اختصاص این عواید جمعا و خرجاً بمنظور قسمتی از هزینه‌های تبلیغاتی سازمان جلب سیاحان.

4- تشخیص صلاحیت موسساتی که بمنظور امور جهانگردی در کلیه نقاط کشور تشکیل شده و یا میشوند و تهیه موجبات تشویق موسسات مزبور.

5- افتتاح فروشگاههای آزاد بدون عوارض و مالیات و حقوق گمرکی در فرودگاههای مهرآباد- آبادان و زاهدان و غیره با موافقت وزارت اقتصاد برای فروش کالا به مسافرینی که خاک ایران را ترک مینمایند.

ب - تشکیلات
سازمان جلب سیاحان تشکیل میشود از شورایعالی- هیئت های مشورتی- دبیرکل- سازمان اداری- و دو نفر مشاور:

1- شورایعالی
شورایعالی مرکب از هفده نفر نمایندگان مختار وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و خصوص بشرح زیر خواهد بود.
1- وزارت امور خارجه
2- وزارت اقتصاد
3- وزارت راه
4- وزارت فرهنگ
5- وزارت کشور
6- اداره کل انتشارات و رادیو
7- هنرهای زیبای کشور.
8- هواپیمائی کشوری.
9- سازمان برنامه
10- شهرداری تهران.
11- بنیاد پهلوی.
12- سندیکای موسسات حمل و نقل.
13- سندیکای مهمانخانه داران.
14- دبیرکل سازمان جلب سیاحان.
15- سرپرست سازمان جلب سیاحان.
16- شهربانی کل کشور
17- وزارت بهداری
ریاست جلسات بعهده معاون نخست وزیر و سرپرست سازمان جلب سیاحان خواهد بود شورایعالی با حضور دو ثلث از اعضاء رسمیت پیدا کرده و تصمیمات متخذه باکثریت آراء قابل اجرا خواهد بود.

وظایف شورایعالی عبارتست از:
شورایعالی بکلیه مسائلی که از طرف سرپرست سازمان یا هیئت‌های مشورتی که بوسیله دبیرکل پیشنهاد میشود رسیدگی و اتخاذ تصمیم خواهد نمود.
شورایعالی جهانگردی وابسته به وزارت کشور از این تاریخ منحل و وظائف آن بطور کلی بسازمان جلب سیاحان محول میگردد.

2- هیئت‌های مشورتی
هر یک از هیئت‌های مشورتی تشکیل میشود از 5 نفر نمایندگان وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و خصوصی که از طرف سرپرست سازمان دعوت میشوند.
وظایف هیئت های مزبور عبارتست از:
مطالعه و بررسی در امور وابسته بوظایف سازمان جلب سیاحان و سایر اموریکه جهت طرح در شورایعالی لازم تشخیص میگردد.
و در نقاط خارج از مرکز که تشکیل هیئت‌های مشورتی از طرف سرپرست سازمان لازم بنظر میرسد اعضای آن از بین نمایندگان سازمانهای اداری و اشخاص بصیر به تشخیص استاندار یا فرماندار یا با تصویب سرپرست سازمان انتخاب و جلسات بریاست استاندار یا فرماندار تشکیل و نظرات هیئت های مزبور برای ملاحظه و اقدام مقتضی بسازمان جلب سیاحان ارسال خواهد شد. نظر هیئت‌های مزبور مشورتی خواهد بود.

3- دبیرکل
شورایعالی و هیئت‌های مشورتی دارای یکنفر دبیرکل خواهد بود که به پیشنهاد سرپرست سازمان و بموجب حکم نخست وزیر تعیین میگردد.

وظایف دبیرکل بشرح زیر است.
کلیه مسائلی که بایستی در هیئت های مشورتی و شورایعالی مورد بررسی قرار گیرد بوسیله سرپرست سازمان بدبیرکل شوری ارجاع و نامبرده موظف است پس از کسب نظر هیئت‌های مشورتی در شورایعالی مطرح نماید و ناظر بر حسن اجرای تصمیمات متخذه خواهد بود.

4- سازمان اداری
سازمان میتواند اداراتی در مرکز و شعبی در شهرستانهائی که از لحاظ جهات تاریخی و دیدنی ممکن است مورد استفاده سیاحان قرار گیرد و نمایندگیهائی در خارج از کشور تاسیس نماید سازمان اداری دارای تعداد کافی اعضاء مورد لزوم میباشد که به تشخیص سرپرست سازمان انتخاب خواهند گردید.

ج - بودجه
بودجه سازمان جلب سیاحان که در لایحه قانونی برنامه سوم و برای مدت اجرای برنامه مزبور تامین و پادار گردیده و سازمان جلب سیاحان از اعتبار مزبور استفاده خواهد نمود و سرپرست سازمان میتواند برابر مقررات آئین نامه استخدام مستخدمین سازمان برنامه و موسسات تابع آن کارکنان خود را تعیین نمایند. کارمندان دولت انتخاب نماید و مادام که کارکنان مزبور در سازمان مشمول خدمت میشود از حقوق و مزایای مذکور استفاده نمایند.

تبصره - سازمان جلب سیاحان برای پرداخت دستمزد و مزایا و تعیین شرایط کار متخصصین داخلی و خارجی و کسانیکه بنحوی از انحاء بتوانند در پیشرفت امور آن سازمان موثر واقع شوند و کارمند ثابت سازمان نباشند میتواند از مقررات تصویبنامه شماره 9368 مورخ 30 /4 /37 که در مورد اداره کل انتشارات و رادیو مجراست استفاده نماید.

د - وظایف سازمانهای دولتی که بمنظور امور جهانگردی تشکیل گردیده است با سازمان جلب سیاحان خواهد بود و سوابق موجود در سازمانهای مزبور به سازمان جذب سیاحان منتقل خواهد شد.

هـ - آئین نامه‌های مربوط به اجرای این لایحه قانونی از طرف سازمان جلب سیاحان تهیه و پس از تصویب جناب آقای نخست‌وزیر بموقع اجرا گذارده خواهد شد.

و - دولت مکلف است بعد از افتتاح مجلسین مجوز قانونی این تصویبنامه قانونی را تحصیل نماید.

نخست وزیر