اساسنامه دبیرستان های کاردانش رشته بهیاری
مصوب 1375,10,09
مقدمه
ارائه خدمات پرستاری در ساده ترین شکل خود تقریبا همزمان با آغاز استفاده از خدمات پزشکی آغاز شده است. در بین سطوح علمی مختلف ارائه خدمات پرستاری ، رد ه بهیاری در میانه سطوح عالی و مقدماتی عهده دار ارائه مستقیم خدمات پرستاری به بیماران و خدمات جنبی بهداشتی درمانی گسترده ای است و به دلایل مختلف از جمله نوع و تنوع خدمت و گستردگی امکانات آموزشی و تماس مستقیم در خط مقدم با بیماران و گیرندگان خدمات بهداشتی و درمانی اهمیت ویژه ای دارد.
در طول سالیان متمادی تحولات و تغییراتی در محتوای این آموزش، طول مدت تحصیل و شرایط انتخاب داوطلب برای این رشته به وقوع پیوسته است. و اکنون نیز به دلیل انتقال آموزش بهیاری به نظام جدید آموزش متوسطه دبیرستان ها کاردانش رشته بهیاری تشکیل گردیده که اساسنامه آن به شرح زیر است.
فصل اول - اهداف
ماده 1- در راستای تحقق اهداف نظام جدید آموزش متوسطه کشور اهداف اختصاصی تاسیس این دبیرستان ها به شرح زیر است.
الف - تامین و تربیت بهیاران جهت انجام وظیفه در مراکز بهداشتی و درمانی.
ب - تامین و تربیت نیروی کمکی در حرفه پرستاری.
فصل دوم - شرایط تاسیس
ماده 2- تاسیس دبیرستان بر اساس موافقت و شرایط مورد قبول وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ( مصوب شورای عالی آموزش و پرورش) و تصویب وزارت آموزش وپرورش خواهد بود.
ماده 3- انحلال رشته بهیاری به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش یا وزارت بهداشت و تصویب شورای عالی آموزش وپرورش صورت می گیرد و شورای عالی آموزش و پرورش در خصوص تعیین تکلیف دانش آموزان این رشته با همکاری وزارت بهداشت اتخاذ تصمیم گرفته خواهد کرد.
تبصره- انحلال هر یک از دبیرستان های بهیاری تابع ضوابطی است که با هماهنگی وزارتین بهداشت و آموزش و پرورش تهیه و ابلاغ خواهد شد.
ماده 4- تامین بودجه و کادر فنی و تخصصی و بیمارستانی برابر ضوابط وزارت بهداشت و تامین کادر آموزشی و پرورشی ، اداری و خدماتی برابر ضوابط آموزش و پرورش، بر عهده موسس خواهد بود.
فصل سوم : سازمان اداری آموزشی و نحوه اداره دبیرستان ها
ماده 5- دبیرستان بهیاری توسط مدیر و با نظارت وزارت بهداشت ، بر اساس این اساسنامه و آیین نامه ها و دستورالعمل های وزارت آموزش و پرورش اداره خواهد شد.
ماده 6- مدیر دبیرستان براساس شرایط عمومی مندرج در آیین ناه نحوه انتصاب مدیران مصوب شورای عالی آموزش و پرورش از بین پرستاران متعهد و با تقوی با حداقل مدرک تحصیلی لیسانس یا معادل آن و داشتن 5 سال سابقه خدمت که حداقل 3سال آن آموزشی باشد توسط دستگاه موسس پیشنهاد و پس از تایید اداره آموزش و پرورش با حکم موسس منصوب می شود.
تبصره - چنانچه مدیر دبیرستان در اجرای وظایف محوله مرتبط با وزارت آموزش و پرورش تخلف نماید مراتب توسط آموزش و پرورش به موسس اعلام و موسس موظف است با مدیر متخلف برخورد قانونی نماید.
ماده 7- کادر آموزشی دبیرستان بهیاری باید دارای حداقل مدرک تحصیلی لیسانس در رشته های مربوط و یا معادل آن بوده و مطابق ضوابط عمومی وزارت آموزش و پرورش انتخاب شوند.
ماده 8- دبیرستان های بهیاری می توانند با موافقت وزارت آموزش وپرورش از دبیران و کارمندان آموزش و پرورش با پرداخت حقوق از طریق وزارت بهداشت یا موسسه ذیربط به صورت مامور استفاده نماید.
فصل چهارم : شرایط و نحوه پذیرش دانش آموزان
ماده 9- داوطلبان ورود به دبیرستان باید حائز شرایط زیر باشند.
1-تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران.
2-متدین به دین مبین اسلام یا یکی از ادیان رسمی کشور و التزام به قانون اساسی جمهوری اسلامی.
3-دارا بودن مدرک قبولی سو م راهنمایی.
4-حداکثر سن ورود به دبیرستان 18 سال تمام.
5-دارا بودن سلامت جسمی و روانی.
6-دارا بودن صلاحیت اخلاقی و حسن خلق.
7-سپردن تعهد خدمت دوبرابر سنوات تحصیلی ( برابر ضوابط مورد عمل در وزارت بهداشت) .
8-قبولی در امتحان ورودی.
فصل پنجم : رشته تحصیلی ، طول دوره وارزش تحصیلی
ماده 10- دبیرستان دارای یک رشته تحصیلی به نام رشته بهیاری خواهد بود.
ماده 11- دوره ی آموزش در این دبیرستان ها براساس ضوابط آموزش و پرورش می باشد.
ماده 12- جدول مواد درسی رشته بهیاری توسط وزارت بهداشت تهیه و به تایید وزارت آموزش و پرورش خواهد رسید.
ماده 13- ارزشیابی کلیه دروسی که به صورت تئوری و عملی در این دبیرستان ها اجرا می گردد، برابر آیین نامه امتحانات مورد عمل در آموزش و پرورش توسط دبیرستان و با نظارت آموزش و پرورش برگزار خواهد شد.
تبصره- کلیه هزینه های امتحانات از طرف وزارت بهداشت و یا موسسه ذیربط تامین می گردد.
ماده 14- به فارغ التحصیلان رشته بهیاری که به طور همزمان دروس عمومی الزامی و اختیاری و هم چنین دروس تخصصی و مهارتی را تا سقف 96 واحد با موفقیت به اتمام رسانده باشند گواهی نامه دیپلم کاردانش در رشته بهیاری اعطا می شود. این گواهی نامه با رعایت سایر مقررات توسط دبیرستان تنظیم و به تایید وزارت آموزش و پرورش خواهد رسید.
تبصره - به دانش آموزانی که در حین آموزش دروس تخصصی و مهارتی قادر به گذاراندن درس عمومی الزامی و اختیاری وزارت آموزش و پرورش نباشد ( به استثنای دروس پیش نیاز دروس تخصصی مهارتی) گواهینامه مهارت بهیاری اعطا می شود این گواهینامه با رعایت سایر مقررات توسط دبیرستان تنظیم وبه تا یید وزارت بهداشت خواهد رسید.
فصل ششم – سایر امور
ماده 15- پلمپ و بستن دفاتر آمار و امتحانات دبیرستان طبق مقررات به عهده ادارات آموزش و پرورش مربوط می باشد.
ماده 16- دبیرستان می تواند با رعایت ضوابط و مقررات وزارت آموزش و پرورش به صورت شبانه روزی اداره شود.
ماده 17- دبیرستان های پسرانه و دخترانه به صورت مجزا و در دو ساختمان جداگانه دایر خواهد شد.
ماده 18- وزارت بهداشت می تواند با رعایت مفاد این اساسنامه به استثنای بند 4 ماده 9 نسبت به تاسیس دبیرستان کاردانش رشته بهیاری جهت تحصیل کمک بهیاران شاغل خود اقدام نماید. حداکثر سن ورود داوطلبان تابع ضوابط وزارت بهداشت خواهد بود.
ماده 19- مواردی که در این اساسنامه و آیین نامه های مربوط قید نگردیده تابع ضوابط و مقررات عمومی وزارت آموزش وپرورش خواهد بود.
ماده 20- مسئولیت حسن اجرای این اساسنامه برعهده وزارت بهداشت خواهد بود و وزارت آموزش و پرورش از طریق ادارات آموزش و پرورش بر نحوه اجرای آن نظارت خواهد داشت.
موضوع : اساسنامه دبیرستان های کاردانش رشته بهیاری مشتمل بر شش فصل و بیست ماده و چهار تبصره در یکصدو سی پنجمین جلسه کمیسیون معین شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 9 /10 /1375 به تصویب رسید. صحیح است، به مورد اجرا گذاشته شود.
محمد علی نجفی
وزیر آموزش وپرورش
3