اساسنامه مدارس شبانه روزی
مصوب 1378,01,19
مقدمه به منظور توسعه امکانات آموزشی و پرورشی و ایجاد فرصت تحصیلی برای دانش آموزان روستاهای پراکنده و کم جمعیت و همچنین توسعه آموزشهای فنی و حرفه ای در رشته هایی که نیاز به حضور مستمر و مداوم دانش آموز دارد مدارس شبانه روزی با رعایت مفاد این اساسنامه تأسیس می گردد.
فصل اول - کلیات
ماده 1- در مدرسه شبانه روزی حضور دانش آموزان با برنامه ای مشخص به صورت تمام وقت ( 24 ساعت در شبانه روز) خواهد بود.
ماده 2- اهداف: در مدارس شبانه روزی علاوه بر اهداف عمومی آموزشی و پرورشی، تحقق هدفهای زیر دنبال می شود:
1-افزایش درصد پوشش تحصیلی دانش آموزان روستایی،عشایری و مناطق محروم و جلوگیری از هدر رفتن استعدادها و توانائیهای نوجوانان مناطق مذکور.
2-ارتقاء سطح کیفی آموزش و کاهش افت تحصیلی
3-فراهم کردن زمینه های مناسب برای تربیت دانش آموزان با بهره گیری از اوقات فراغت آنان.
4-پیشگیری از تبعات اخلاقی و اجتماعی ناشی از مهاجرت دانش آموزان روستایی به مراکز شهری.
5-استفاده بهینه از نیروی انسانی و امکانات و اعتبارات آموزش و پرورش در مناطق کم جمعیت
6-فراهم کردن زمینه تربیت نیروی انسانی مورد نیاز مناطق محروم و عشایری از بین دانش آموزان بومی
ماده 3- مواد درسی و برنامه و محتوای آموزشی و آیین نامه امتحانات مدارس شبانه روزی در هر دوره و رشته تحصیلی همانند مدارس عادی می باشد.
تبصره - مدارس شبانه روزی می توانندعلاوه بر برنامه های مصوب تا سقف 6 ساعت در هفته متناسب با نیازهای محلی کلاسهای فوق برنامه اجرا نمایند.
فصل دوم - شرایط و نحوه تأسیس
ماده 4- در تأسیس مدارسشبانه روزی یا تبدیل مدارس عادی به این گونه مدارس ، رعایت موارد زیر الزامی است.
1-محل مدرسه نسبت به سایر مدارس مرکزیت داشته باشد.
2-مدرسه دارای فضاهای آموزشی، پرورشی و امکانات و تجهیزات مناسب و مورد نیاز شبانه روزی باد.
3-در بدو تأسیس، ظرفیت پذیرش حداقل 80 دانش آموز را داشته باشد و بتوان ظرفیت آن را برای پذیرش حداقل 120 دانش آموز توسعه داد.
4-مدرسه در محلی تأسیس شود که تأمین نیروهای انسانی مورد نیاز آن ممکن باشد.
تبصره - مناسب بودن محل، ساختمان، امکانات و تجهیزات مدارس شبانه روزی باید به تأیید مدیریت نوسازی و تجهیز مدارس استان برسد.
ماده 5- مدارس شبانه روزی دخترانه و پسرانه به صورت جداگانه تأسیس و اداره می شوند.
ماده 6-تأسیس مدرسه شبانه روزی به پیشنهاد اداره آموزش و پرورش منطقه، تأیید اداره کل استان و تصویب شورای آموزش و پرورش استان در چهارچوب ضوابط ایناساسنامه ودر قالب اعتبارات استانی انجام می گیرد.
فصل سوم - سازمان اداری و آموزشی و نحوه اداره مدارس شبانه روزی
ماده 7- مدارس شبانه روزی براساس ضوابط وزارت آموزش و پرورش زیر نظر اداره کل آموزش و پرورش مربوط و با مسئولیت مدیر مدرسه اداره می شوند.
ماده 8- مدیر، معاون و یا معاونین مدارس شبانه روزی برابر آیین نامه نحوه انتصاب مدیران و مسئولان آموزش و پرورش مصوب شورای عالی آموزش و پرورش منصوب خواهند شد.
ماده 9- اداره آموزش و پرورش محل موظف است با هماهنگی مدیر مدرسه شبانه روزی نسبت به تأمین کادر اداری، آموزشی و پرورشی با رعایت ضوابط و درجه بندی و پستهای سازمانی این مدارس اقدام نماید.
تبصره - درجه بندی و ضوابط پستهای سازمانی این مدارس توسط دفتر بودجه و تشکیلات با همکاری معاونتهای مربوط تهیه و پس از تأیید مراجع ذیربط ابلاغ خواهد شد.
ماده 10- کارکنان مدارس شبانه روزی دخترانه باید زن و کارکنان مدارس شبانه روزی پسرانه باید مرد و حتی المقدور متأهل باشند.
تبصره - درمدارس شبانه روزی دخترانه استفاده از کادر نگهبانی، تأسیسات، آشپزخانه، راننده و باغبان مرد به شرط متأهل بودن بلامانع است.
ماده 11- مدارس شبانه روزی به صورت یک نوبتی دو وقته اداره می شوند.
فصل چهارم - شرایط پذیرش و تحصیل دانش آموز
ماده 12- دانش آموزانی در این گونه مدارس پذیرفته می شوند که دارای شرایط زیر باشند:
الف - داشتن شرایط مقرر در آیین نامه اجرایی مدارس.
ب - سکونت در روستا یا نقاط عشایری و عدم دسترسی به مدارس روزانه عادی و یا روستا مرکزی.
ج - داشن سلامت جسمی بنا به گواهی پزشک معتمد آموزش و پرورش.
تبصره- ثبت نام دانش آموزان معلول جسمی مشروط بر اینکه معلولیت آنان مانع از انجام امور تحصیلی و شخصی نباشد، بلامانع است.
د - ارائه گواهی حسن اخلاق از محل تحصیل قبلی.
ه - موافقت کتبی ولی دانش آمور مبنی بر مشارکت فرزندش در کارهای مدرسه.
ماده 13- اداره آموزش و پرورش منطقه یا ناحیه می تواند نسبت به معرفی و ثبت نام دانش آموزی که فاقد برخی از
شرایط ماده 12 است در مدرسه شبانه روزی اقدام کند مشروط بر آنکه لزوم ثبت نام وی در این گونه مدارس توسط هسته مشاور منطقه یا استان مورد توصیه و تأیید قرار گرفته باشد و پذیرش وی نیز موجب محرومیت دانش آموزان واجد شرط از دسترسی به مدرسه نشود.
ماده 14- چنانچه تعداد داوطلبان ادامه تحصیل در مدرسه شبانه روزی بیش از ظرفیت عیین شده باشد، انتخاب افراد با توجه به اولویتهای از قبیل بعد مسافت،سختی راه و میزان دسترسی و استعداد تحصیلی بهمدارس عادی به تشخیص شورای مدرسه و با تأیید اداره آموزش و پرورش انجام می پذیرد.
ماده 15- چنانچه دانش آموزی مردود شود می تواند یکسال دیگر در این گونه مدارس تحصیل نماید و در صورتی که مردودی دانش آموزی بیش از یکسال در طول دوره باشد ادامه تحصیل او در مدرسه شبانه روزی مجاز نیست.
ماده 16- کلیه دانش آموزان ملزم به رعایت آیین نامه انضباطی دانش آموزان و مقررات عمومی شبانه روزی می باشند. چنانچه دانش آموزی از مقررات مربوط سرپیچی نماید برابر آیین نامه انضباطی با وی رفتار خواهد شد.
فصل پنجم - سایر موارد
ماده 17- هزینه های مربوط به تأسیس و اداره مدارس شبانه روزی از محل اعتبارات مصوب ادارات کل آموزش و پرورش استانها و کمکهای مردمی برابر ضوابطی که وزارت آموزش و پرورش تعیین می کند، تأمین می شود.
تبصره - کلیه وجوه دولتی با وجوه دریافتی از اولیای دانش آموزان با کمکهای مردمی و موسسات و سازمانها باید به حساب دولتی مدرسه شبانه روزی واریز شود و بر مبنای آیین نامه مربوط به مصرف برسد.
ماده 18- برنامه هفتگی مدارس شبانه روزی به صورت 5 روز در هفته اجرا می شود و مدرسه روزهای پنجشنبه و جمعه تعطیل است تا دانش آموزان امکان زندگی نزد خانواده های خود را داشته باشند. برای ایاب و ذهاب دانش آموزان تسهیلات لازم فراهم می شود.
تبصره 1- مدیر مدرسه می تواند با توجه به شرایط وامکانات و تأیید اداره آموزش و پرورش منطقه برنامه هفتگی مدرسه را به صورت 6 روز در هفته تنظیم و اجرا نماید.
تبصره 2- در تنظیم برنامه هفتگی باید به فعالیتهای ورزشی و فوق برنامه توجه کافی معمول گردد.
تبصره 3- برای دانش آموزانی که ایام تعطیلات در مدرسه می مانند فعالیتهای فوق برنامه مناسب با حضور سرپرست مدرسه شبانه روزی در نظر گرفته می شود.
ماده 19- مدیر مدرسه برای بازدید دانش آموزان مدارس شبانه روزی از کارگاهها، موسسات، کارخانجات، مزارع، باغهای نمونه و دامداریها تسهیلات لازم را پیش بینی و با رعایت مقررات مربوط اقدام می نماید.
ماده 20- دستورالعمل اجرایی این اساسنامه توسط معاونت آموزشی با هماهنگی سایر معاونتهای ذیربط تهیه و پس تأیید وزیر آموزش و پرورش ابلاغ خواهد شد.
موضوع: اساسنامه مدارس شبانه روزی در ششصدوسی و چهارمین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 19 /1 /1378 به تصویب رسید.صحیح است، به مورد اجرا گذارده شود.
حسین مظفر
رییس شورای عالی آموزش و پرورش