هیأت وزیران در جلسه مورخ 22/12/1375 بنا به پیشنهاد شماره 1/8200 مورخ 11/12/1375 وزارت نیرو و به استناد قسمت دوم بند «م» تبصره (2) قانون بودجه سال 1375 کل کشور اساسنامه شرکت سهامی آب استان سمنان را به شرح زیر تصویب نمود :
اساسنامه شرکت سهامی آب استان سمنان
مصوب 1375,12,22
فصل اول ـ کلیات
ماده 1 ـ به استناد ماده (6) اساسنامه شرکت سهامی آب منطقه ای تهران و بند «ز» ماده (5) اساسنامه شرکت سهامی آب منطقه ای مازندران و ماده (6) اساسنامه شرکت سهامی آب منطقه ای اصفهان، از تاریخ تصویب این اساسنامه شرکت سهامی آب استان سمنان که در این اساسنامه به اختصار «شرکت» نامیده می شود تشکیل می شود.
ماده 2 ـ نام شرکت ، شرکت سهامی آب استان سمنان است .
ماده 3 ـ مرکز اصلی شرکت شهر سمنان و حوزه عمل آن با تصویب وزیر نیرو تعیین می شود.
ماده 4 ـ نوع شرکت سهامی خاص است .
ماده 5 ـ مدت شرکت نامحدود است .
فصل دوم ـ موضوع و هدف شرکت
ماده 6 ـ شرکت به منظور تصدی اجرای طرحهای تأمین آب و آب رسانی برای مصارف شهری و صنعتی و کشاورزی و نیز حفاظت و بهره برداری از منابع آب و تأسیسات مربوط در حوزه عمل آن تشکیل می شود. مدیریت منابع آب در حوزه عمل این شرکت کماکان با شرکت سهامی آب منطقه ای تهران و یا شرکت سهامی آب منطقه ای مازندران و یا شرکت سهامی آب منطقه ای اصفهان ـ حسب مورد ـ خواهد بود. شرکت برای رسیدن به اهداف خود ضمن هماهنگی با شرکتهای آب منطقه ای تهران، آب منطقه ای مازندران، آب منطقه ای اصفهان و وزارت نیرو ـ حسب مورد ـ و به ترتیبی که خواهد آمد مجاز به تصدی امور زیر می باشد :
1 ـ تهیه و اجرای طرحهای احداث مخازن، آب بندها، شبکه های آبیاری و زهکشی، حفر چاه و سایر تأسیسات مورد لزوم و انجام اقدامات لازم به منظور جمع آوری نزولات جوی و تغذیه مصنوعی سفره های آبهای زیرزمینی از محل اعتبارت استانی و یا جلب مشارکت مردم با کسب موافقت شرکت آب منطقه ای ذی ربط از نظر تخصیص آب.
2 ـ تهیه و اجرای طرحهای توسعه منابع آب از محل اعتبارات ملی با کسب موافقت شرکت آب منطقه ای ذی ربط از نظر تخصیص آب و نیز با موافقت وزارت نیرو از نظر توانمندی اجرایی و فنی.
3 ـ جلب مشارکت مردم در اجرای طرحهای توسعه منابع آب.
4 ـ نگهداری و بهره برداری از تأسیسات ایجاد شده و یا واگذار شده به شرکت.
5 ـ انجام مطالعات و تحقیقات لازم در زمینه مسایل آب و نیز به کار بردن روشهای جدید علمی و فنی به منظور بهره برداری بیشتر از منابع آب.
6 ـ انجام هر گونه عملیات و معاملات بازرگانی که برای اجرای مقاصد شرکت ضروری بوده و به صرفه و صلاح شرکت باشد.
7 ـ انجام کلیه وظایف مقرر در قانون توزیع عادلانه آب و اجرای تکالیف وزارت نیرو در امور آب در مواردی که از طرف شرکتهای آب منطقه ای تهران و یا آب منطقه ای مازندران و یا آب منطقه ای اصفهان ـ حسب مورد ـ به شرکت تفویض اختیار می شود. این بند نافی وظایف و اختیارات شرکتهای آب منطقه ای ذی ربط در محدوده عمل این شرکت نخواهد بود.
فصل سوم ـ سرمایه و سهام
ماده 7 ـ سرمایه شرکت عبارت است از مبلغ ده میلیون (10/000/000) ریال که به هزار (1000) سهم ده هزار (10/000) ریالی با نام تقسیم می شود. کلیه بهای سهام به صورت نقد پرداخت شده است .
میزان سهام شرکا به شرح زیر است :
تعداد (970) سهم از کل سهم متعلق به شرکت آب منطقه ای غرب و (15) سهم آن متعلق به شرکت آب منطقه ای مازندران و (15) سهم دیگر متعلق به شرکت آب منطقه ای خراسان می باشد.
ماده 8 ـ افزایش سرمایه شرکت با سرمایه گذاری صاحبان سهام یا ارقام موضوع ماده (9) و مشارکت مؤسسات و شرکتهایی که تمام یا اکثریت سرمایه آنها متعلق به دولت می باشد با رعایت قوانین مربوط تأمین خواهد شد.
ماده 9 ـ دارایی ، سرمایه اموال منقول شرکت آب منطقه ای تهران که در حال حاضر در اختیار اداره کل امور آب استان سمنان قرار دارد به قیمت دفتری به شرکت آب استان سمنان منتقل می شود و به سرمایه آن افزوده می شود. همچنین بودجه، درآمد، اعتبارات، دیون، تعهدات و کارکنان شرکت آب منطقه ای تهران، در آن قسمت که در حوزه عمل شرکت جدید قرار می گیرد، به شرکت اخیرالذکر، منتقل می شوند.
فصل چهارم ـ ارکان شرکت
ماده 10 ـ ارکان شرکت عبارتند از:
الف : مجمع عمومی.
ب : هیأت مدیره.
ج : مدیر عامل.
د : بازرس (حسابرس) .
مجمع عمومی
ماده 11 ـ نمایندگی سهام شرکا با مدیران عامل ذی ربط می باشد.
ماده 12 ـ مجمع عمومی بر دو نوع است:
الف : مجمع عمومی عادی.
ب : مجمع عمومی فوق العاده.
ماده 13 ـ مجمع عمومی عادی حداقل سالی دو بار تشکیل می شود، بار اول حداکثر تا پایان تیر ماه هر سال برای تصویب ترازنامه و صورتهای مالی و سایر موضوعات مندرج در دستور جلسه و بار دوم در نیمه دوم سال برای تصویب بودجه و برنامه های سال بعد و سایر مسایل مربوط به شرکت منعقد می شود.
ماده 14 ـ مجمع عمومی فوق العاده ممکن است در هر موقع بنا به تقاضای یکی از اعضای مجمع عمومی یا هیأت مدیره و مدیر عامل یا بازرس شرکت تشکیل شود.
دستور جلسات مجمع عمومی فوق العاده را کسانی که درخواست تشکیل آن را نموده اند، تعیین می نماید.
تبصره ـ در مواردی که تقاضای انعقاد جلسات فوق العاده مجمع عمومی کتباً از طرف بازرس (حسابرس) به عمل آید، مدیر عامل شرکت موظف است ظرف ده روز پس از وصول تقاضا، برای تشکیل جلسه مجمع عمومی فوق العاده دعوت به عمل آورده و دستور جلسه را نیز در دعوتنامه قید نماید.
ماده 15 ـ دعوت مربوط به تشکیل مجمع عمومی اعم از عادی یا فوق العاده با ذکر تاریخ و محل و علت تشکیل و دستور جلسه، حداقل ده روز قبل از انعقاد مجمع عمومی به وسیله رییس مجمع یا مدیر عامل کتباً از اعضای مجمع به عمل خواهد آمد.
سوابق مربوط به موضوعاتی که در دستور مجمع قرار دارد، باید همراه دعوتنامه برای اعضای مجمع ارسال شود.
در موقع ضروری (به تشخیص رییس مجمع) رعایت تشریفات فوق برای تشکیل جلسه الزامی نخواهد بود.
ماده 16 ـ تصمیمات هر جلسه مجمع عمومی اعم از عادی یا فوق العاده در صورت مجلس درج و به امضای اعضای مجمع عمومی حاضر در جلسه می رسد.
ماده 17 ـ جلسات مجمع عمومی با حضور کلیه اعضا رسمیت خواهد یافت، ولی تصمیمات آن با اکثریت آرا معتبر خواهد بود.
ماده 18 ـ وظایف مجمع عمومی عادی به شرح زیر می باشد:
الف : اتخاذ تصمیم نسبت به سیاست کلی و برنامه های عملیاتی آتی شرکت.
ب : رسیدگی و اظهار نظر و اتخاذ تصمیم نسبت به گزارش عملیات سالانه و تصویب بودجه و ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت.
پ : اتخاذ تصمیم نسبت به اندوخته های شرکت.
ت : اتخاذ تصمیم در مورد چگونگی تقسیم سود ویژه شرکت .
ث : انتصاب یا عزل یا انتخاب مجدد اعضای هیأت مدیره و مدیر عامل و بازرس شرکت .
ج : تعیین حقوق و مزایا و پاداش اعضای هیأت مدیره و مدیر عامل .
چ : تعیین حق الزحمه بازرس شرکت .
ح : تصویب آیین نامه های مالی، معاملاتی، پس انداز و بیمه شرکت با رعایت مقررات مربوط.
خ : تصویب آیین نامه استخدامی شرکت بر اساس مقررات مربوط.
د : تصویب تشکیلات شرکت برابر مقررات مربوط.
ذ : اتخاذ تصمیم نسبت به کلیه امور شرکت که در دستور مجمع قید شده باشد.
ماده 19 ـ امور زیر از وظایف خاص مجمع عمومی فوق العاده می باشد.
الف : اتخاذ تصمیم نسبت به افزایش یا کاهش سرمایه شرکت .
ب : اتخاذ تصمیم در مورد اصلاح یا تغییر مواد اساسنامه .
پ : اتخاذ تصمیم نسبت به انحلال شرکت .
ت : اتخاذ تصمیم به سرمایه گذاری یا مشارکت با شرکتهای دیگر.
ماده 20 ـ به منظور تسهیل و تسریع در امور شرکت، صاحبان سهام می توانند اختیارات خود را جز در مورد وظایف خاص مجمع عمومی موضوع ماده (19) اساسنامه را به ریاست مجمع عمومی تفویض نمایند.
ماده 21 ـ رییس مجمع عمومی توسط وزیر نیرو تعیین می شود.
هیأت مدیره
ماده 22 ـ هیأت مدیره شرکت مرکب از سه نفر عضو اصلی و دو نفر عضو علی البدل خواهد بود. اعضای اصلی و علی البدل هیأت مدیره از میان افراد بصیر توسط مجمع عمومی انتخاب می شوند.
ماده 23 ـ مدت تصدی اعضای هیأت مدیره سه سال خواهد بود و تا زمانی که تجدید انتخاب به عمل نیامده در سمت خود باقی می باشند و انتخاب مجدد آنان نیز بلامانع است .
ماده 24 ـ تغییر اعضای هیأت مدیره یا هر یک از آنان قبل از خاتمه دوره تصدی و انتخاب جانشین آنان برای بقیه مدت با مجمع عمومی است .
ماده 25 ـ مجمع عمومی از بین اعضای هیأت مدیره، یک نفر را به عنوان رییس هیأت مدیره و یک نفر را به عنوان مدیر عامل انتخاب می کند و انتخاب رییس هیأت مدیره به عنوان مدیر عامل بلامانع می باشد.
ماده 26 ـ جلسه هیأت مدیره حداقل ماهی یک بار به دعوت مدیرعامل یا رییس هیأت مدیره تشکیل خواهد شد.
ماده 27 ـ جلسات هیأت مدیره با حضور حداقل سه نفر از اعضای هیأت مدیره در محل شرکت و در صورت اقتضا در هر محل دیگری که تعیین و تشکیل می شود، رسمیت خواهد داشت.
ماده 28 ـ تصمیمات هیأت مدیره با اکثریت آرا اتخاذ می شود.
ماده 29 ـ هیأت مدیره دارای دفتری خواهد بود که تمام تصمیمات اتخاذ شده در آن ثبت و به امضای رییس و حداقل یکی از اعضای هیأت مدیره حاضر در جلسه می رسد.
ماده 30 ـ در صورت غیبت یکی از اعضای اصلی هیأت مدیره یکی از اعضای علی البدل به دعوت رییس هیأت مدیره در جلسه هیات مدیره شرکت کرده و رأی خواهد داد. در غیاب رییس جمهور هیأت مدیره یکی از اعضای اصلی به قایم مقامی او وظایف محوله را در حدود اختیارات تفویضی انجام خواهد داد.
ماده 31 ـ اداره جلسات هیأت مدیره با رییس هیأت مدیره است .
ماده 32 ـ هیأت مدیره با رعایت مصوبات مجمع عمومی و مقررات این اساسنامه دارای کلیه اختیارات لازم برای تأمین مقاصد و هدفهای شرکت و انجام عملیات و اقدامات مقرر در ماده (6) می باشد.
تبصره 1 ـ ارجاع دعاوی یا اختلافات شرکت به داوری و انتخاب داور و سازش با رعایت مقررات ذی ربط، منوط به تصویب مجمع عمومی می باشد.
تبصره 2 ـ هیأت مدیره به مسؤولیت خود می تواند تمام یا قسمتی از اختیارات خود را به رییس هیأت مدیره و یا مدیر عامل تفویض نماید.
ماده 33 ـ هیأت مدیره از جمله دارای وظایف و اختیارات زیر می باشد :
الف : بررسی و تأیید کلیه طرحها و برنامه ها، بودجه سالانه، تشکیلات، آیین نامه های معاملاتی، استخدامی، بهره برداری و اداری شرکت به منظور طرح در مجمع عمومی.
ب : بررسی و تأیید ترازنامه و حساب سود و زیان و نیز تهیه گزارش سالانه درباره فعالیت و وضع عمومی شرکت و ارایه آن به مجمع عمومی. همچنین هیأت مدیره موظف است یک نسخه از ترازنامه و حساب سود و زیان و تقسیم سود و گزارش سالانه شرکت را حداقل سی روز قبل از تشکیل مجمع عمومی به منظور رسیدگی و اظهار نظر برای بازرس (حسابرس) شرکت ارسال دارد.
پ : مراقبت در حسن اجرای مصوبات مجمع عمومی و نظارت بر انجام اموری که برای حسن اداره شرکت لازم باشد.
ت : ایجاد، تعطیل و انحلال شعب شرکت یا تصویب مجمع عمومی.
مدیر عامل
ماده 34 ـ مدیر عامل بالاترین مقام اجرایی شرکت بوده و بر کلیه واحدهای شرکت ریاست دارد.
ماده 35 ـ مدیر عامل می تواند یکی از اعضای هیأت مدیره را به عنوان قایم مقام خویش تعیین نماید.
ماده 36 ـ مدیر عامل مسؤولیت اداره کلیه امور شرکت اعم از اداری، فنی، مالی، استخدامی و تشکیلاتی را دارا می باشد.
مواردی از این مسؤولیت عبارتند از:
الف : اجرای مصوبات و تصمیمات هیأت مدیره و مجمع عمومی.
ب : تهیه و تنظیم طرحها، برنامه ها، بودجه سالانه، تشکیلات و آیین نامه ها جهت تصویب هیأت مدیره یا مجمع عمومی (برحسب مورد).
پ : تهیه و تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان سالانه شرکت و ارایه آن به هیأت مدیره .
ت : تعیین روشهای اجرایی در چهارچوب مقررات و آیین نامه و ابلاغ به واحدهای ذی ربط.
ث : تأمین و تدارک کالا و خدمات و نیازهای مربوط به طرحها و عملیات شرکت و انعقاد قراردادهای لازم با رعایت مقررات مربوط و مصوبات مجمع و مفاد این اساسنامه .
ماده 37 ـ مدیر عامل بر کلیه واحدهای تابعه شرکت ریاست داشته و نمایندگی شرکت در مقابل کلیه مقامات، مؤسسات، اشخاص و دادگاهها و سایر مراجع قضایی و اداری حق انتخاب وکیل با حق توکیل را خواهد داشت. همچنین با رعایت مقررات و با تصویب مجمع عمومی می تواند دعاوی را به داوری با حق سازش ارجاع و داور اختصاصی تعیین و نسبت به داور مشترک تراضی نماید.
ماده 38 ـ مدیر عامل می تواند قسمتی از اختیارات و وظایف خود را به هر یک از معاونان و رؤسای واحدهای شرکت به تشخیص و مسؤولیت خود تفویض نماید.
ماده 39 ـ کلیه چکها و اسناد و اوراق مالی و تعهدات و قراردادها باید به امضای مدیر عامل و یکی از اعضای هیأت مدیره و یا نمایندگان آنان برسد.
ماده 40 ـ مکاتبات اداری و احکام پرسنلی با امضای مدیرعامل و یا کسانی که از طرف او حق امضا دارند صادر می شود.
بازرس (حسابرس)
ماده 41 ـ شرکت دارای بازرس (حسابرس) خواهد بود که از طرف مجمع عمومی برای مدت یک سال انتخاب می شود. تا زمانی که بازرس جدید انتخاب نشود بازرس قبلی در سمت خود باقی بوده و به انجام وظایف قانونی خود ادامه خواهد داد. تجدید انتخاب بازرس قبلی بلامانع است .
ماده 42 ـ وظایف و اختیارات بازرس به قرار زیر است :
الف : رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت و ارایه گزارش همراه با اعلام نظر در مورد آن به مجمع عمومی حداقل ده روز قبل از تشکیل جلسه مجمع عمومی. یک نسخه از این گزارش و نظرات ابراز شده از طرف بازرس برای هیأت مدیره شرکت نیز ارسال خواهد شد.
ب : مطالعه گزارش سالانه هیأت مدیره و اظهار نسبت به مندرجات آن و تسلیم به هیأت مدیره .
پ : شرکت در جلسات مجمع عمومی بدون حق رأی .
ت : بازرس در اجرای وظایف قانونی خود با اطلاع مدیر عامل حق مراجعه به کلیه دفاتر پرونده ها و اسناد، پیمانهای شرکت را خواهد داشت و هرگاه تخلف یا بی ترتیبی و یا اشتباهی مشاهده نماید مراتب را به مدیر عامل نیز اعلام می نماید.
ث : اقدامات بازرس در اجرای وظایف خود نباید مانع جریان کارهای شرکت شود.
ماده 43 ـ سال مالی شرکت از اول فروردین ماه هر سال شروع و در پایان اسفند ماه همان سال خاتمه می یابد، مگر سال اول که شروع آن از تاریخ تصویب و اجرای اساسنامه و پایان آن اسفند ماده همان سال خواهد بود.
ماده 44 ـ شرکت از نظر مقررات مالی و اداری تابع این اساسنامه و آیین نامه های مربوط بوده و در کلیه موضوعاتی که در این اساسنامه پیش بینی نشده است طبق قانون تجارت و قوانین مربوط عمل خواهد شد.
ماده 45 ـ شرکت موظف است حداکثر ظرف شش ماده از تاریخ تصویب این اساسنامه، آیین نامه های لازم را تهیه و برای تصویب به مقامهای ذی ربط تسلیم نماید. تا موقعی که چنین آیین نامه هایی به تصویب نرسیده، طبق آیین نامه های فعلی شرکت سهامی آب منطقه ای غرب عمل خواهد شد.
این اساسنامه به موجب نامه شماره 1584/21/75 مورخ 26/12/1375 به تأیید شورای محترم نگهبان رسیده است .
معاون اول رییس جمهور- حسن حبیبی