اساسنامه انجمن همکاری خانه و مدرسه

اساسنامه انجمن همکاری خانه و مدرسه
مصوب 1353,08,05

فصل اول : هدف

ماده 1- به منظور هم آهنگ ساختن فعالیتهای آموزشی و تربیتی دانش آموزان در خانه و مدرسه و بهبود پبشرفت وضع تربیت آنان و ایجاد و تقویت ارتباط موثر بین اولیای اطفال و آموزشگاه و کمک در حل مشکلات تربیتی و اجتماعی و نظارت در رفتار دانش آموزان و هدایت و راهنمایی آنان در داخل و خارج آموزشگاه انجمنی بنام انجمن همکاری خانه و مدرسه در کلیه واحدهای آموزشی (کودکستان، دبستان، مدرسه راهنمائی تحصیلی ، دبیرستان، هنرستان و آموزشگاه فنی و حرفه ای و نظائر آن) تشکیل می شود .

فصل دوم : تشکیل انجمن

ماده 2- رئیس هر واحد آموزشی مکلف است در مهر ماه هر سال از کلیه اولیای دانش آموزان (پدر یا مادر یا سرپرست) برای انتخاب اعضاء انجمن در مدارس جدید التاسیس و بقیه اعضاء در مدارسی که انجمن داشته اند با توجه بماده و 6 اساسنامه دعوت کتبی بعمل آورد و پس از تشکیل جلسه لزوم و فوائد انجمن همکاری خانه و مدرسه را بطور مشروح برای اولیای دانش آموزان بیان کند و آنان را به اهمیت موضوع و اثری که انجمن می تواند در بهبود وضع تعلیم و تربیت دانش آموزان داشته باشد آگاه سازد و اساسنامه را برای آنان شرح دهد تا از هدف و کیفیت تشکیل و وظایف انجمن مطلع شوند.

تبصره 1- پس از خاتمه بیانات رئیس آموزشگاه یکنفر از میان حاضران بعنوان رئیس سنی جلسه و دو نفر بسمت منشی انتخاب می شوند( این عده بعنوان هیات نظارت جلسه را اداره و بر انتخابات نظارت می کنند) هیات نظارت بر انتخابات مکلفند صورت مجلس انتخابات را با ذکر اسامی اعضای اصلی و علی البدل در دو نسخه تنظیم و امضاء نمایند و به رئیس آموزشگاه تسلیم دارند.

تبصره 2- در صورتیکه تعداد شرکت کنندگان از یک چهارم کل دعوت شدگان کمتر نباشد از میان حاضران 12 نفر که به کارهای فرهنگی و اجتماعی بیشتر علاقمند بوده و آمادگی انجام وظایف محول را داشته باشد بعنوان اعضاء انجمن انتخاب می شوند. 7 نفر اول بعنوان اعضای اصلی و بقیه اعضای علی البدل خواهند بود.

تبصره 3- اگر تعداد شرکت کنندگان در نخستین جلسه بحد نصاب مذکور در تبصره 2 ماده 2 نرسد رئیس آموزشگاه مکلف است ظرف مدت پانزده روز به ترتیب مذکور ماده 2 دعوت را تجدید کند و انتخابات را با حضور عده حاضر در جلسه انجام دهد.

ماده 3- اداره آموزش و پرورش هر محل مکلف است بطور مستمر کار انجمنهای خانه و مدرسه واحدهای آموزشی تابع خود را پی گیری نماید و اگر رئیس آموزشگاهی انجمن خانه و مدرسه را تشکیل نداده باشد مراتب را در پرونده کارگزینی او ثبت و او را ملزم به تشکیل انجمن نماید و در صورت تعلل ثانی کتباً رئیس آموزشگاه توبیخ شود.

ماده 4- عضویت در انجمن همکاری خانه و مدرسه افتخاری است.

ماده 5- انجمن همکاری خانه و مدرسه از اشخاص ذیل تشکیل می شود.

الف - رئیس آموزشگاه

ب - دو نفر نماینده معلمان که از طرف شورای معلمان انتخاب و معرفی می شوند.

ج - نمایندگان منتخب اولیای دانش آموزان بشرح مذکور در ماده 2

د - نماینده انجمن ملی اولیاء و مربیان(در شهرستانهائیکه انجمن مذکور تشکیل شده باشد)

تبصره 1- انجمن همکاری خانه ومدرسه یکنفر از پزشکان محل که در خدمت دولت باشدبه عضویت انجمن برمی گزیند و یکنفر از مربیان بهداشت و یکنفر از راهنمایان تعلیماتی و یکنفر از مشاوران راهنمایی را برای مشورت و همکاری در موقع لزوم دعوت خواهد کرد.

تبصره 2- اعضای انجمن در اولین جلسه از بین خود یکنفر رئیس و یکنفر نائب رئیس و یکنفر خزانه دار و یکنفر منشی برای مدت یکسال انتخاب می کنند.

ماده 6- دوره عضویت اعضای انجمن سه سال است و پس از یکسال یک سوم اعضاء به قید قرعه معاف می شوند و به جای آنان اعضای جدید طبق ماده 2 انتخاب می گردند و در پایان سال دوم نصف باقیمانده منتخبین معاف می شوند و جانشین آنان بنحو مذکور در ماده 2 انتخاب می گردند از آن پس در سال بجای کسانی که دوره عضویت سه ساله آنان پایان می پذیرد اعضای جدید انتخاب خواهند شد.

تبصره 1- انتخاب مجدد کسانی که به ترتیب مذکور ماده 6 از عضویت معاف می شوند در صورتیکه ولی یکی از دانش آموزان باشند ملامانع است.

تبصره 2- هرگاه یکی از اعضای انجمن همکاری خانه و مدرسه استعفا کند یا سه جلسه متوالی بدون عذر موجه از حضور موجه در جلسات انجمن خودداری نماید یا بجای دیگری منتقل شود و یا دانش آموز تحت سرپرستی خود را از آن مدرسه خارج کند یا فوت بشود انجمن برای بقیه مدت یکی از اعضای علی البدل را که حائز اکثریت نسبی بوده است بجانشینی عضو مذکور دعوت می نمایند.

فصل سوم : روش کار انجمن

ماده 7- جلسات انجمن همکاری خانه و مدرسه لااقل ماهی یکبار به دعوت رئیس انجمن در محل آموزشگاه تشکیل می شود .

تبصره 1- اداره جلسات انجمن بر عهده رئیس و در غیاب او بر عهده نایب رئیس انجمن می باشد.

تبصره 2- رئیس انجمن و در غیاب او نائب رئیس می تواند اعضای انجمن را برای جلسه فوق العاده دعوت نماید.

تبصره 3- در صورت ضرورت بنا به پیشنهاد رئیس آموزشگاه رئیس انجمن و در غیاب او نائب رئیس انجمن نسبت به تشکیل جلسه فوق العاده اقدام می نماید.

ماده 8- جلسات انجمن با حضور لااقل از اعضای رسمیت می یابد و تصمیمات با رای اکثریت نسبی حاضران در جلسه قابل اجرا است.

تبصره 1- تصمیمات انجمن نباید مغایر با قوانین و آئین نامه ها و مقررات وزارت آموزش و پرورش و مواد این اساسنامه اشد.

تبصره 2- در هر جلسه منشی انجمن مکلف است خلاصه مذاکرات و تصمیمات را صورت جلسه کند و به امضاء اعضاء حاضر در جلسه برساند سپس در دفتری ثبت نماید و بعد از امضای خود به امضاء رئیس انجمن برساند.

فصل چهارم : کمیسیونها

ماده 9- انجمن همکاری خانه و مدرسه می تواند بمنظور تامین هدفها و پیشرفت کار و تسریع فعالیتها کمیسیونهائی از اعضای انجمن و سایر اولیای دانش آموزان بشرح ذیل تشکیل دهد:

الف – کمیسیون تعاون

ب - کمیسیون بهداشت و تغذیه

ج - کمیسیون تحقیق و آموزش

د - کمیسیون روابط عمومی

ه - کمیسیون مالی

و - هر کمیسیون دیگری که در هر منطقه بنا به مقتضیات محلی تشکیل آن لازم باشد

تبصره - مسئولیت اداره کمیسیونها بعهده یکی از اعضای انجمن خواهد بود و اعضای کمیسیون توسط انجمن از میان سایر اولیای دانش آموزان و معلمان و کارکنان مدرسه انتخاب می شوند.

فصل پنجم : وظایف انجمن همکاری خانه و مدرسه

ماده 10- انجمن پس از انتخاب هیات رئیسه برنامه کار خود را تنظیم و تکثیر می کند و ظرف مدت یکماه از تاریخ تشکیل باطلاع اولیای دانش آموزان می رساند.

ماده 11- وظایف انجمن بشرح ذیل است :

1- کوشش بمنظور راهنمائی و آشنا ساختن اولیای دانش آموزان در زمینه توجه دقیق به تعلیم وتربیت صحیح فرزندان خود از طریق تشکیل مجالس سخنرانی توسط رجال و دانشمندان و استادان و نمایش فیلمها و تنظیم پرسشنامه ها و مذاکرات خصوصی با اولیای دانش آموزان.

2- مجاهدت برای ارائه طریق و ایجاد رغبت در اولیای دانش آموزان بمنظور همکاری و اشتراک مساعی بیشتر با مدرسه .

3- تشکیل جلسات از اولیای دانش آموزان هر کلاس با حضور معلمان مربوط و معاونان مشاوران و راهنمایان تعلیماتی مدرسه بمنظور تبادل نظر در حل مشکلات آموزشی و تربیتی دانش آموزان.

4- ارائه طریق برای حسن رفتار دانش آموزان در خانه و مدرسه و معابر و اجتماعات .

5- چون طبق فرمان مطاع ما و کانه تحصیل از کودکستان تا پایان دوره راهنمایی تحصیلی رایگان می باشد بنابراین انجمن همکاری خانه و مدرسه موظف است مراقبت لازم معمول دارد تا برای هر نوع امر آموزشی در دوره های مذکور وجهی دریافت نشود .

6- تعیین حدود میزان شهریه سال تحصیلی با رعایت مقرررات و آئین نامه های مربوط جهت پیشنهاد به شورای آموزش و پرورش منطقه

7- کوشش برای تهیه وسایل سمعی و بصری- نمایش فیلمهای مفید تربیتی و علمی ایجاد توسعه آزمایشگاه و کتابخانه، کارگاههای فنی و حرفه ای ، وسایل آشپزی ، خیاطی و کاردستی و زمین و سالن و وسائل ورزشی.

8- نظارت و مراقبت در امر تغذیه و بهداشت دانش آموزان(بهداشت فردی، بهداشت محیط، آب آشامیدنی ) و همکاری با اولیای آموزشگاه در تشکیل پرونده بهداشتی دانش آموزان.

9- همکاری در تعیین و انتخاب محل مناسب برای آموزشگاه و تعمیر ساختمان و همچنین پیدا کردن زمینهای مناسب برای احداث .

10- همکاری در برگزاری جشنها و مراسم ملی و مذهبی

11- همکاری در تشکیل ناهارخانه و فراهم کردن محل صرف غذا برای آن دسته از دانش آموزان که بعللی ناهار را در مدرسه صرف می کنند.

12-همکاری با ادارات مربوط برای جلوگیری از ادامه کار فروشندگان دوره گرد که خوراکیهای غیر بهداشتی و کثیف آلوده به دانش آموزان می فروشند.

13- نظارت و مراقبت در امور و وسائل مربوط به ایمنی و سلامت دانش آموزان در مدرسه (وسائل نقلیه- آتش نشانی- نرده ها و پنجره ها و پلکان – برق و سیم کشی – استخر شنا- زمین و وسائل ورزشی و نظائر آن) و جلب همکاری سازمانها و افرادیکه در این زمینه می توانند موثر باشند.

14- قبول هدایا و کمکهای مالی که از طرف اشخاص حقیقی یا حقوقی به انجمن داده می شود و تعییین نحوه مصرف آنها در مدرسه.

فصل ششم : امور مالی

ماده 12- وجوه انجمن در بانک نگاهداری می شود برداشت از این وجوه برای هزینه ها پس از تصویب انجمن و امضای رئیس آموزشگاه و خزانه دار انجمن خواهد بود.

تبصره 1- دریافت هرگونه چک یا وجه نقد باید در قبال صدور قبض رسمی انجمن صورت گیرد.

تبصره 2- هرگاه در محل شعبه بانک وجود نداشته باشد وجه انجمن بطور امانت در تحویل خزانه دار انجمن خواهد بود.

تبصره 3- رئیس مدرسه و خزانه دار انجمن مکلفند ترازنامه مصرف وجوه دریافتی و اعتبارات انجمن و صورت اثاثیه ووسائل خریداری و اهدائی را هر سال یکبار تنظیم پس از تصویب انجمن در موقع تجدید انتخابات باطلاع اولیاء دانش آموزان برسانند.

ماده 13- رئیس آموزشگاه موظف است هر ماهه گزارش کار انجمنی را به اداره آموزش و پرورش محل بدهد و اداره آموزش و پرورش هر شهرستان فهرستی از کارهای انجام شده هر انجمن را به وزارت آموزش و پرورش ارسال دارد.