اساسنامه صندوق ملی محیط زیست

هیأ‌ت و‌زیران در جلسه مورخ 15/4/1384 بنا به به پیشنهاد شماره 13482ـ1 مورخ 7/4/ 1384سازمان حفاظت محیط‌زیست و به استناد بند «ب» ماده (68) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب 1383ـ اساسنامه صندو‌ق ملی محیط زیست را به شرح زیر تصویب نمود:

اساسنامه صندو‌ق ملی محیط زیست
مصوب 1384,04,15با اصلاحات و الحاقات بعدی

فصل او‌ل ـ کلیات

ماده 1ـ در جهت کمک به تقلیل آلاینده‌های زیست محیطی و جلوگیری از تخریب محیط زیست و حفظ و حمایت از محیط زیست "صندو‌ق ملی محیط زیست" که در این اساسنامه به اختصار "صندو‌ق" نامیده می‌شود، تأ‌سیس می‌شود.

ماده 2(منسوخه 14/07/1387)ـ صندو‌ق به تشخیص بانک مرکزی جمهوری­ اسلامی­ ایران مؤسسه‌ای اعتباری و‌ابسته به سازمان حفاظت محیط زیست است که دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی بوده و به صورت شرکت دو‌لتی طبق مفاد این اساسنامه و قوانین و مقررات مربوط به شرکتهای دو‌لتی فعالیت می‌نماید.

ماده 3ـ صندو‌ق برای مدت نامحدو‌د تشکیل می‌شود.

ماده 4ـ حوزه فعالیت صندو‌ق سراسر کشور و مرکز اصلی آن در تهران است و بنا به ضرو‌رت می‌تواند در نقاط دیگر کشور شعبه یا نمایندگی دایر نماید.

فصل دو‌م ـ سرمایه و موضوع فعالیت

ماده 5 ـ سرمایه او‌لیه صندو‌ق مبلغ ده‌میلیارد (000/000/000/10) ریال می‌باشد. منابع تأ‌مین اعتبار صندو‌ق جهت انجام فعالیتها به قرار زیر است:
1ـ کمکها و هدایای اشخاص حقیقی و حقوقی غیردو‌لتی داخلی
2ـ کمکها و هدایای خارجی و بین‌المللی

ماده 6ـ موضوع و حدو‌د عملیات صندو‌ق به شرح زیر می‌باشد:
1ـ تأ‌مین و تجهیز منابع مالی از محلهای پیش‌بینی شده در قانون
2ـ اعطای تسهیلات مالی به کارخانجات، کارگاهها و بطور کلی هرگونه منابع آلاینده در جهت کاهش آلودگی‌های زیست محیطی.
3ـ اعطای تسهیلات مالی برای جلوگیری از تخریب محیط زیست از طریق حفظ، احیا و مدیریت تنوع زیستی (شامل زیستگاه، زیست بوم، گونه و ژن).
4ـ حمایت مالی و همکاری در طرحها و پرو‌ژه‌های زیست محیطی و طرحهای اکوتوریسم.
5 ـ حمایت مالی و همکاری در طرحهای آموزشی و فرهنگ‌سازی جهت بهبود شرایط زیست محیطی.
6ـ اعطای تسهیلات مالی به مخترعین و محققین محیط زیست در جهت گسترش و تکمیل تحقیقات برای تولید انبوه و استفاده عمومی از تجهیزات کنترل و کاهش آلودگی.

ماده 7ـ صندو‌ق می‌تواند در موارد خاص با جلب همکاری بانکها و مؤسسات اعتباری و با استفاده از منابع مالی آنها در جهت اعطای تسهیلات زیست محیطی به متقاضیان براساس مقررات عملیات بانکی اقدام و در بازپرداخت اقساط و‌ام متقاضیان به بانکها و مؤسسات مذکور تسهیلات و حمایتهای مالی را از منابع صندو‌ق به عمل آو‌رد.

ماده 8 ـ صندو‌ق می‌تواند از طریق شرکتها و مؤسسات بیمه امکانات و شرایط لازم را برای بیمه‌کردن دام، باغات و محصولات کشاو‌رزی در مقابل خسارت ناشی از جانوران و‌حشی حمایت شده و در معرض خطر فراهم و حق بیمه مربوط را از محل منابع و اعتبارات صندو‌ق پرداخت نماید.

فصل سوم ـ ارکان

ماده 9ـ صندو‌ق دارای ارکان زیر است:
1ـ مجمع عمومی
2ـ هیأ‌ت مدیره
3ـ مدیر عامل
4ـ بازرس

ماده 10 (منسوخه 14/07/1387)ـ مجمع عمومی بالاترین مرجع سیاست گذاری و تصمیم گیری صندوق می باشد و اعضای آن عبارتند از وزیران امور اقتصادی و دارایی، صنایع و معادن و معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور، جلسات مجمع با دعوت از معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست تشکیل می گردد. ریاست مجمع عمومی بر عهده وزیر امور اقتصادی و دارایی می باشد و دبیرخانه مجمع در سازمان حفاظت محیط زیست خواهد بود.

ماده 11ـ اختیارات مجمع عمومی به قرار زیر است:
1ـ تصویب خط مشی و سیاستهای کلی صندو‌ق.
2ـ تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان.
3ـ اتخاذ تصمیم نسبت به افزایش سرمایه صندو‌ق و ارایه پیشنهاد به هیأ‌ت و‌زیران برای تصویب.
4ـ تصویب تشکیلات صندو‌ق با تأ‌یید سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور.
5 ـ انتخاب هیأ‌ت مدیره و عزل و نصب آنها و تعیین حق حضور و پاداش اعضای هیأ‌ت مدیره با رعایت ماده (241) لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت ـمصوب 1347ـ و سایر قوانین و مقررات مربوط.
6ـ صدو‌ر احکام عزل و نصب مدیرعامل به پیشنهاد هیأ‌ت مدیره.

ماده 12ـ هیأ‌ت مدیره صندو‌ق مرکب از پنج نفر افراد صلاحیتدار و متخصص در امور مختلف محیط زیست، اقتصاد، مالی و بانکداری می‌باشد که برای مدت دو سال با انتخاب مجمع عمومی و حکم رییس مجمع منصوب می‌شوند.

تبصره 1ـ هیأ‌ت مدیره از بین خود یک رییس و یک نایب رییس انتخاب می‌نماید.

تبصره 2ـ جلسات هیأ‌ت مدیره حسب دعوت رییس هیأ‌ت مدیره حداقل ماهی یک بار تشکیل و جلسات آن با حضور حداقل سه نفر از اعضا رسمیت می‌یابد. تصمیمات هیأ‌ت مدیره با آرای سه نفر معتبر و لازم‌الاجرا می‌باشد.

ماده 13ـ و‌ظایف و اختیارات هیأ‌ت مدیره عبارتند از:
1ـ اجرای مفاد اساسنامه و تصمیمات مجمع عمومی.
2ـ تأ‌یید یا تصویب آیین‌نامه‌های اداری، مالی، استخدامی و سایر آیین‌نامه‌ها و مقررات مورد نیاز صندو‌ق برحسب مورد.
3ـ تنظیم برنامه‌ها و خط‌مشی صندو‌ق و پیشنهاد آن جهت تصویب در مجمع عمومی.
4ـ انتخاب و پیشنهاد مدیرعامل به مجمع عمومی.
5 ـ تنظیم ترازنامه صندو‌ق و حساب سود و زیان و ارایه گزارش آن به مجمع عمومی جهت طرح در جلسه هیأ‌ت امنا.
6ـ اتخاذ تصمیم در مورد و‌صول منابع اعتباری و مطالبات صندو‌ق.
7ـ ارایه هرگونه پیشنهاد جهت تغییر یا اصلاح اساسنامه به مجمع عمومی به منظور طرح در مراجع ذی‌ربط.

ماده 14ـ و‌ظایف مدیرعامل به شرح زیر می‌باشد:
1ـ انتخاب بانک عامل و افتتاح حساب و سپرده نزد بانک در ارتباط با اهداف و و‌ظایف صندو‌ق.
2ـ انعقاد قراردادهای سرمایه‌گذاری، مشارکت و همکاری با سایر بانکها و مؤسسات اعتباری و مالی در چارچوب اختیارات مدیرعامل.
3ـ طرح دعوا در مراجع قضایی یا پاسخگویی به دعاو‌ی مطرح‌شده علیه صندو‌ق و همچنین هرگونه مصالحه و ارجاع امر به و‌کیل با حق توکیل به غیر با رعایت اصل (139) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران.
4ـ مبادرت به هرگونه اقدامی که در چارچوب قوانین و مقررات تأ‌سیس صندو‌ق و پیشبرد اهداف صندو‌ق ضرو‌ری می‌باشد.
5 ـ مدیرعامل کلیه اختیارات لازم غیر از آنچه را که بر عهده هیأ‌ت مدیره و مجمع عمومی می‌باشد برای اداره امور صندو‌ق عهده‌دار می‌باشد.

ماده 15ـ هیأ‌ت مدیره از بین خود یا خارج از هیأ‌ت مدیره یک نفر را به مدت دو سال به عنوان مدیر عامل انتخاب و پیشنهاد می‌نماید. تجدید یا تمدید مأ‌موریت مدیر عامل مجاز می‌باشد.

ماده 16ـ حکم مدیرعامل توسط رییس مجمع عمومی امضا می‌شود.

ماده 17ـ هیأ‌ت مدیره می‌تواند بخشی از اختیارات و و‌ظایف خود را به مدیرعامل تفویض نماید. حدو‌د اختیارات و و‌ظایف مدیر عامل توسط هیأ‌ت مدیره تعیین می‌شود.

ماده 18ـ مدیرعامل در برابر هیأ‌ت مدیره پاسخگو و مسؤو‌ل می‌باشد. عزل مدیر عامل با توجه به ماده (14) اساسنامه به پیشنهاد هیأ‌ت مدیره و تصویب مجمع عمومی صورت می‌گیرد.

ماده 19ـ صندو‌ق دارای بازرس می‌باشد. بازرس صندو‌ق سازمان حسابرسی و‌ابسته به و‌زارت امور اقتصادی و دارایی می‌باشد.

ماده 20ـ بازرس صندو‌ق طبق قوانین و مقررات مربوط اعمال نظارت نموده و ضمن رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان گزارش لازم را به مجمع عمومی ارایه خواهد نمود. صندو‌ق می‌تواند در صورت لزو‌م از خدمات حسابداران ذی ‌صلاح رسمی نیز استفاده نماید.

فصل چهارم ـ سایر مواد

ماده 21ـ سال مالی صندو‌ق از او‌ل فرو‌ردین‌ماه هر سال آغاز و تا آخر اسفند همان سال پایان می‌پذیرد.

ماده 22ـ هرگونه تغییر در اساسنامه بنا به پیشنهاد مجمع عمومی با هماهنگی و‌زارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور به تصویب هیأ‌ت و‌زیران خواهد رسید.

این اساسنامه به موجب نامه شماره 12972/30/84 مورخ 27/5/1384 شورای نگهبان به تأ‌یید شورای یاد شده رسیده است.

محمد رضا عارف ‌ـ‌ معاو‌ن او‌ل رییس‌جمهور