اساسنامه شرکت سهامی برنج ایران

اساسنامه شرکت سهامی برنج ایران
مصوب 1347,05,26

هیئت وزیران در جلسه مورخ 26/5/47 بنا به پیشنهاد شماره 1788/ع ن 4655 ـ 24/4/47 سازمان برنامه و در اجرای ماده 16 قانون برنامه عمرانی چهارم کشور اساسنامه شرکت سهامی برنج ایران را بشرح پیوست تصویب نمودند.

وزیر مشاور و معاون اجرائی نخست وزیر ـ غلامرضا نیک پی

اساسنامه شرکت سهامی برنج ایران

فصل اول ـ کلیات

ماده اول ـ بمنظور تنظیم بازار برنج در جهت حمایت از تولید کننده و مصرف کننده داخلی و سایر وظائفی که بموجب این اساسنامه تعیین میشود شرکت سهامی برنج ایران که در این اساسنامه اختصاراً شرکت نامیده می شود تشکیل میگردد.

ماده دوم ـ شرکت وابسته بوزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی است و مرکز آن در رشت است و میتواند در نقاط دیگر شعبه یا نمایندگی داشته باشد.

ماده سوم ـ شرکت دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و بر طبق اصول بازرگانی و این اساسنامه اداره می شود.

ماده چهارم ـ سرمایه شرکت پانزده میلیون ریال میباشد که پنج میلیون آن از محل اعتبارات عمرانی تأمین و تأدیه شده و پرداخت بقیه آن از محل مزبور تعهد شده و در دو قسط مساوی در اول سالهای 1348 و 1349 تأدیه خواهد شد.
سرمایه مزبور به 150سهم یکصد هزار ریالی با نام و غیر قابل انتقال متعلق بدولت تقسیم می شود بعلاوه آن قسمت از تأسیسات که طبق ماده 2 قانون تشکیل وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی به وزارت مذکور منتقل می شود و مورد احتیاج شرکت باشد بوسیله کارشناسان منتخب وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی ارزیابی خواهد شد و به سرمایه شرکت اضافه میگردد تغییرات بعدی سرمایه منوط به تصویب هیئت وزیران است.

ماده پنجم ـ برای انجام منظور مذکور در ماده یک شرکت مجاز بهرگونه عملیات صنعت و بازرگانی برنج از جمله اقدامات زیر است:
1 ـ خرید شلتوک و تبدیل آن به برنج
2 ـ تأسیس و اداره کارخانه برنج پاک کنی و تأسیسات لازم برای تبدیل شلتوک به برنج و ایجاد انبار و سیلو برای نگاهداری شلتوک و برنج و متفرعات آنها.
3 ـ خرید و فروش انواع برنج و شلتوک و متفرعات آنها در داخل کشور و در صورت وجود مازاد بر احتیاج صدور آن بخارج و در موارد کمبود میزان تولید داخلی خرید ز[از] خارج.
4 ـ تهیه وسایل حمل و نقل کالا و کلیه لوازم مورد احتیاج آن.
5 ـ تأسیس فروشگاه یا انتخاب عامل فروش
6 ـ بررسی و تعیین مقدار برنج مورد احتیاج کشور و میزان تولید برای تنظیم بازار برنج.

ماده ششم ـ شرکت با وزارت کشاورزی و سازمان آب و برق سفید رود و در زمینه برنامه‏های افزایش تولید برنج همکاری خواهد نمود و همچنین باید قبل از تنظیم مقررات واردات و صادرات هر سال میزان برنج قابل صدور یا کمبود برنج مورد مصرف سالانه کشور را بوزارت اقتصاد اعلام نماید.

ماده هفتم ـ در صورتی که اتحادیه‌های تعاونی روستائی پیشنهاد برای فروش برنج و شلتوک بشرکت بدهند شرکت با تساوی شرایط باید برای آنها حق تقدم قائل شود.

فصل 2 ـ ارکان

ماده هشتم ـ ارکان شرکت عبارت است از:
الف ـ مجمع عمومی
ب ـ مدیرعامل
پ ـ بازرس

الف ـ مجمع عمومی

ماده نهم ـ مجمع عمومی تشکیل می شود از وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی- وزیر کشاورزی ـ وزیر آب و برق ـ وزیر اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و مدیرعامل سازمان برنامه ریاست مجمع عمومی باوزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی است. در غیاب هر یک از وزیران کشاورزی و آب و برق و اصلاحات ارضی و تعاون روستائی و مدیرعامل سازمان برنامه مجمع با حضور معاون آنان تشکیل می شود.

تبصره ـ مدیرعامل و بازرس میتوانند بدون حق رأی در مجمع عمومی شرکت نمایند.

ماده دهم ـ وظایف و اختیارات مجمع عمومی بشرح زیر است:
1 ـ تعیین خط مشی کلی شرکت
2 ـ رسیدگی و تصویب گزارش سالانه و ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت.
3 ـ تعیین میزان اندوخته‌های شرکت
4 ـ تصویب بودجه سالانه شرکت
5 ـ تعیین مدیرعامل و بازرس
6 ـ تصویب تشکیلات و شرح وظایف واحدهای تابعه شرکت و همچنین آئین‏ نامه استخدام و سایر آئین ‏نامه‌های اجرائی.
7 ـ رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت بمسائلی که رئیس مجمع مطرح میکند.
8 ـ پیشنهاد اصلاحات لازم در مواد اساسنامه یا انحلال شرکت به‌ هیئت وزیران

ماده یازدهم ـ مجمع عمومی بطور عادی یا فوق‌العاده تشکیل می‌شود.
مجمع عمومی عادی یکبار در نیمه اول هر سال و یکبار در نیمه دوم سال تشکیل میگردد. رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان و گزارش سالانه در جلسه اول و تصویب بودجه و تعیین خط مشی کلی در جلسه آخر سال بعمل میآید، مجمع عمومی فوق‌العاده به تصمیم رئیس یا پیشنهاد هر یک از اعضای مجمع عمومی و یا تقاضای مدیرعامل یا بازرس تشکیل میگردد.

ماده دوازدهم ـ دعوت اعضای مجمع عمومی با رئیس مجمع است. دستور جلسه در دعوت نامه ذکر میشود و مدارک مربوط بدستور جلسه بضمیمه دعوت ‏نامه برای امضاء ارسال میگردد.
تصمیمات مجمع با اکثریت آراء اتخاذ می‌شود.

ب ـ مدیر عامل.

ماده سیزدهم ـ مدیرعامل از بین افراد واجد صلاحیت به پیشنهاد وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تصویب مجمع عمومی منصوب می‌شود و عزل وی طبق تصمیم وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی خواهد بود.

ماده چهاردهم ـ مدیرعامل بالاترین مقام اجرائی و مسئول حسن جریان امور و حفظ حقوق و اموال شرکت میباشد و وظائف و اختیارات او بشرح زیر است.
1 ـ اداره امور شرکت و اخذ تصمیم و صدور دستور درباره کلیه امور اداری و مالی و فنی با رعایت اساسنامه و مصوبات مجمع عمومی.
2 ـ تهیه طرح تشکیلات و شرح وظایف واحدهای تابعه شرکت و اجرای آن بعد از تصویب مجمع عمومی.
3 ـ تهیه طرح آئین‏ نامه‌های استخدام و سایر آئین ‏نامه‌های اجرائی و اجرای آن بعد از تصویب مجمع عمومی.
4 ـ استخدام و عزل و نصب کارکنان طبق مقررات استخدامی شرکت با رعایت بودجه و سازمان مصوب
5 ـ امضاء نامه‌های اداری و افتتاح حساب در بانکها و معرفی امضاهای مجاز و صدور اجازه پرداخت هزینه‌های در حدود بودجه مصوب.
6 ـ انجام هرگونه اقدام اداری و قضائی لازم برای حفظ حقوق شرکت و نمایندگی آن در مقابل اشخاص و مراجع و مؤسسات خصوصی و عمومی اعم از داخلی و خارجی با حق انتخاب وکیل و اعطای حق وکالت در توکیل.
7 ـ پیشنهاد نرخ حداقل و حداکثر خرید و فروش انواع برنج و شلتوک به وزارت تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و خرید و فروش برنج و شلتوک بنرخ مصوب وزارت مزبور.
8 ـ ارجاع دعوی بداوری و انتخاب داور و یا صلح دعوی با موافقت وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تصویب مجمع عمومی.
9 ـ تنظیم گزارشهای دوره ای از وضع مالی و امور جاری و عملیات انجام شده برای تسلیم به وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی.
10 ـ تنظیم گزارش سالانه و تراز نامه و حساب سود و زیان و طرح بودجه برای تسلیم به مجمع عمومی
11 ـ تسلیم تراز نامه و حساب سود و زیان به بازرس حداقل یکماه قبل از تشکیل مجمع عمومی.
12 ـ تهیه طرحهای پیشنهادها برای حل مسائل و بهبود امور و پیشرفت شرکت و تسلیم آنها به وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی.
13 ـ مدیرعامل میتواند به مسئولیت خویش برای مدت غیبت خود تمام اختیارات فوق را بیکی از معاونان و در سایر مواقع قسمتی از اختیارات را بمعاونان خود یا رؤسای واحدهای تابعه تفویض نماید.
14 ـ کلیه چک ها و اسناد و تعهدات مالی شرکت با دو امضاء مجاز که بموجب حکم مدیرعامل معین می‌شود اعتبار دارد و تحصیل اعتبار و وام بدون تصویب وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی ممنوع است.

پ ـ بازرس

ماده پانزدهم ـ شرکت دارای یک بازرس خواهد بود که به پیشنهاد وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی و تصویب مجمع عمومی برای مدت یکسال تعیین میشود و تجدید انتخاب یا تغییر او بلا مانع است. بازرس حق دارد هرگونه اطلاعی که لازم بداند از مدیر یا سایر کارکنان شرکت بخواهد و دفاتر و اسناد و پرونده‌های شرکت را ملاحظه و مطالعه کند بدون اینکه با انجام وظایف خود موجب بروز وقفه در امور شرکت گردد.

فصل 3 ـ امور مالی

ماده شانزدهم ـ سال مالی شرکت از اول فروردین تا پایان اسفند ماه‌هر سال باستثنای سال اول که ابتدای آن تاریخ شروع به اجرای این اساسنامه میباشد طرح بودجه شرکت برای سال بعد تا آخر آذر ماه‌ هر سال تهیه و به‌ وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی تسلیم میگردد و حسابهای شرکت در آخر اسفند ماه بسته میشود ـ تراز نامه و حساب سود و زیان حداکثر تا پایان اردیبهشت ماه سال بعد تنظیم و یک نسخه از آن به ‌بازرس تسلیم میگردد. بازرس ظرف یکماه به تراز نامه و حساب سود و زیان رسیدگی کرده نظریه خود را ضمن گزارشی برای طرح در مجمع عمومی تسلیم وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی مینماید.

ماده هفدهم ـ سود ویژه شرکت که طبق ترازنامه مصوب مجمع عمومی تعیین میشود تا ده سال از تاریخ تأسیس شرکت پس از کسر مالیات به‌ سرمایه اضافه میشود و بعد از آن بخزانه داری کل پرداخت میشود.

ماده هیجدهم ـ معاملات شرکت بر طبق آئین ‏نامه معاملات سازمان برنامه موضوع تصویبنامه شماره 41162 ـ 14/7/1342 هیئت وزیران خواهد بود و اجازه ترک مزایده و مناقصه در موارد معین در آئین ‏نامه مذکور با وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی میباشد.

ماده نوزدهم ـ تجدید نظر در این اساسنامه با تصویب هیئت وزیران بعمل خواهد آمد.