اساسنامه انجمن توان بخشی
مصوب 1347,02,28با اصلاحات و الحاقات بعدی
هیئت وزیران در جلسه مورخ 28/2/47 بنا به پیشنهاد شماره 26373ـ24/12/46 وزارت کار و امور اجتماعی و موافقت وزارت بهداری اساسنامه انجمن توان بخشی را باستناد ماده واحده قانون انجمن توان بخشی مصوب سال 1346 بشرح پیوست تصویب نمودند.
وزیر مشاور ـ دکتر محمود کشفیان
اساسنامه انجمن توان بخشی
فصل اول ـ کلیات
ماده 1 ـ انجمن توان بخشی که وابسته بوزارت کار و امور اجتماعی است دارای شخصیت حقوقی بوده و مشمول قانون محاسبات عمومی و آئین نامه معاملات دولتی نمیباشد و اداره امور آن تابع آئین نامه هائی است که بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
ماده 2 ـ مرکز اصلی انجمن تهران است و انجمن میتواند در صورت لزوم شعب یا نمایندگی هائی در مرکز استان ها و شهرستانها ایجاد نماید.
ماده 3 ـ وظائف انجمن عبارتست از.
الف ـ فراهم آوردن امکانات لازم جهت درمان تجدید فعالیت و آموزش حرف و مشاغل مناسب بمعلولین و هم آهنگ ساختن کلیه فعالیت هائی که در جهت تأمین رفاه و اشتغال معلولین انجام می یابد.
ب ـ راهنمائی و ارشاد سازمانهای مختلف معلولین و در صورت لزوم دادن کمک های فنی و مالی به آنها.
پ ـ هدایت معلولین و کمک بآن ها برای بوجود آوردن شرکت های تعاونی تولید و فراهم نمودن زمینه برای فعالیت این شرکت ها.
ت ـ تحقیق و مطالعه درباره مسائل مربوط بمعلولین و اتخاذ روش های علمی و عملی در زمینههای بهداشتی و آموزش آنان و استفاده از نتایج این تحقیقات در سازمانهای معلولین.
ث ـ فراهم آوردن موجبات تقویت روحی کسانیکه بعلت نقص عضو و یا از دست دادن قسمتی از توانائی خود قادر به انجام کاری نمیباشند.
ج ـ تأسیس مراکز توان بخشی بمنظور درمان ـ آموزش حرفهای و آماده کردن معلولین برای باز گرداندن آن ها بفعالیتهای اجتماعی.
تبصره ـ چگونگی تشکیل و اداره این مراکز و نحوه پذیرش معلولین و سایر مقررات مربوطه بوسیله آئین نامهای که از طرف مدیرعامل انجمن تهیه و پس از تأیید هیئت مدیره به تصویب شورای توان بخشی خواهد رسید تعیین میگردد.
فصل دوم ـ ارکان انجمن توان بخشی
ماده 4 ـ ارکان انجمن توان بخشی بشرح زیر میباشد:
الف ـ شورای توان بخشی
ب ـ هیئت مدیره و مدیرعامل
پ ـ حسابرس
ت ـ شورای توان بخشی
ماده 5 ـ شورای توان بخشی از مقامات و اشخاص زیر تشکیل می شود.
الف ـ وزیر کار و امور اجتماعی یا معاون او
ب ـ وزیر بهداری یا معاون او
پ ـ مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت ملی نفت یا قائم مقام او.
ت ـ مدیرعامل سازمان برنامه یا معاون او
ث ـ سرپرست سازمان اوقاف یا نماینده او
ج ـ مدیرعامل سازمان بیمههای اجتماعی یا قائم مقام او
چ ـ مدیرعامل شیر و خورشید سرخ ایران یا قائم مقام او
ح ـ مدیرعامل سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی یا قائم مقام او
خ- رئیس یا نایب رئیس اطاق صنایع و معادن
د ـ رئیس آموزشگاه خدمات اجتماعی
ذ ـ یک نفر از سندیکاهای کار گری ـ بانتخاب وزارت کار و امور اجتماعی.
ر-چهار نفر از سازمانها و جمعیت های معلولین به انتخاب وزیران کار و امور اجتماعی و بهداری ز ـ دو نفر از متخصصین در امور توان بخشی بانتخاب وزیران کار و امور اجتماعی و بهداری
ژ ـ مدیرعامل انجمن که در عینحال دبیر شورای توان بخشی خواهد بود.
ماده 6 ـ جلسات شورای توان بخشی لااقل هر شش ماه یکبار تشکیل میگردد و جلسات با حضور دو سوم از اعضاء رسمیت خواهد داشت.
ماده 7 ـ اعضای شورای بطور افتخاری انجام وظیفه مینمایند.
تبصره ـ ریاست جلسات شورای توان بخشی با وزیر کار و امور اجتماعی و در غیاب وی با وزیر بهداری است، در صورتیکه وزیران کار و امور اجتماعی و بهداری در جلسه حضور نداشته باشند در هر جلسه یکنفر از حاضرین بعنوان رئیس انتخاب خواهد شد
ماده 8 ـ شورا کمیته های فنی توان بخشی مرکب از افراد صلاحیتدار برای بررسی مسائل و امور مربوط بمعلولین تشکیل خواهد داد.
تبصره ـ چگونگی تشکیل کمیته های فنی و شرایط عضویت و سایر مقررات مربوط بآنها بموجب آئین نامهای که بوسیله هیئت مدیره انجمن تهیه و به تصویب شورای توان بخشی خواهد رسید تعیین میگردد.
ماده 9 ـ وظائف شورای توان بخشی عبارتست از.
الف ـ رسیدگی و تصویب بودجه و ترازنامه سالانه انجمن
ب ـ انتخاب حسابرس و تعیین حقالزحمه او
پ ـ تائید آئین نامههائی که برای تصویب تقدیم هیئت وزیران میشود
ت ـ رسیدگی و تصویب گزارش حسابرس
ث ـ بررسی و اتخاذ تصمیم نسبت بکلیه مسائلی که از طرف رئیس شورا و مدیرعامل در حدود قانون توان بخشی و این اساسنامه در شورا عنوان میگردد.
ماده 10 ـ هیئت مدیره انجمن مرکب از سه نفر خواهد بود که از میان افراد بصیر و مطلع به پیشنهاد وزراء بهداری و کار و امور اجتماعی و تصویب هیئت وزیران برای مدت سه سال انتخاب میشوند، هیئت مدیره در اولین جلسه از بین خود یکنفر را بریاست انتخاب مینمایند که سمت مدیرعامل انجمن را نیز عهده دار خواهد بود.
تجدید انتخاب اعضاء هیئت مدیره بلامانع است.
تبصره ـ در صورت فوت یا استعفای یکی از اعضای هیئت مدیره یا مدیرعامل جانشین شخص متوفی یا مستعفی برای مدت باقیمانده بترتیب مقرر در این ماده تعیین میگردد.
ماده 11 ـ جلسات هیئت مدیره حداقل هر دو هفته یکبار تشکیل میگردد و کلیه مذاکرات و تصمیمات آن در دفتری مخصوص ثبت و بامضای اعضاء خواهد رسید.
تبصره ـ تصمیمات هییت مدیره باکثریت آراء معتبر است.
ماده 12 ـ وظائف هیئت مدیره بقرار زیر است.
الف ـ تصویب بودجه و ترازنامه انجمن برای تسلیم آن به شورا هیئت مدیره ترازنامه و گزارش انجمن را لااقل یک ماه قبل از تشکیل جلسه شورا تسلیم حسابرس خواهد نمود.
ب ـ اتخاذ تصمیم در مورد اعطای کمک های مالی و فنی به جمعیت ها و سازمانهای خصوصی و معلولین که اساسنامه آنها مورد تأیید هیئت مدیره انجمن باشد.
پ ـ بررسی و اظهار نظر نسبت بموضوعاتی که مدیرعامل برای پیشنهاد به شورا تنظیم مینماید.
ت ـ تهیه آئین نامههای داخلی انجمن و پیشنهاد آن بشورا برای تصویب.
ث ـ اتخاذ تصمیم نسبت بپیشنهادهای مدیرعامل
ج ـ ایجاد رابطه با سازمان های بینالمللی و مؤسسات خصوصی توان بخشی و مجامع علمی و اجتماعی سایر کشور ها
چ ـ تنظیم سازمان و شرح وظائف انجمن و پیشنهاد آن برای تصویب.
ماده 13 ـ وظایف مدیرعامل عبارتست از.
اداره امور انجمن و اجرای تصمیمات و مصوبات شورا و هیئت مدیره، مدیر عامل بر کلیه تشکیلات اداری انجمن ریاست داشته و برای امور انجمن در حدود این اساسنامه و آئین نامههای مربوط دارای همه گونه اختیار میباشد.
تبصره ـ مدیرعامل میتواند بمسئولیت خود قسمتی از اختیارات خود را بمدیران و سایر کارکنان انجمن تفویض نماید.
ماده 14 ـ مدیرعامل نماینده قانونی و تامالاختیار انجمن است و در مقابل اشخاص حقیقی و حقوقی و کلیه مراجع و محاکم قانونی نماینده انجمن بوده و میتواند این حق را شخصاً یا بوسیله و کلا با حق توکیل غیر و یا نمایندگانی که انتخاب میکند اعمال نماید.
تبصره ـ مدیرعامل میتواند در حدود مقررات این اساسنامه و آئین نامههای مربوط با تصویب هییت مدیره نسبت به انعقاد قراردادهای لازم با مؤسسات داخلی و مراکز بینالمللی جهت وصول یا اعطای انواع کمک های فنی و مالی بلاعوض اقدام نماید
ماده 15 ـ انجمن دارای حسابرسی خواهد بود که از طرف شورا برای مدت یکسال انتخاب میگردد و انتخاب مجدد او بلامانع است.
ماده 16 ـ وظائف و اختیارات حسابرس عبارتست از.
الف ـ رسیدگی بحساب های انجمن و ترازنامه سالانه و صورتحساب سود و زیان و تهیه گزارشهای لازم برای شورا حداقل 15 روز قبل از تاریخ تشکیل شورا.
ب ـ حسابرس میتواند برای انجام وظایف خود در هر موقع بکلیه دفاتر و اسناد مالی انجمن مراجعه نموده و اطلاعات و مدارک لازم را از مدیرعامل انجمن درخواست نماید و مدیرعامل باید در چنین مواردی همه گونه تسهیلات لازم را برای اجرای وظائف حسابرسی فراهم سازد.
پ ـ حسابرسی باید نظریات خود را بمدیرعامل اعلام دارد و در صورتیکه مدیرعامل حداکثر تا 15 روز نسبت به نظریات وی اقدام بعمل نیاورد و یا اقدام مدیرعامل بنظر حسابرس قانع کننده نباشد، حسابرس میتواند مراتب را به شورا گزارش نماید، ولی حسابرس حق مداخله مستقیم در عملیات اجرائی انجمن را ندارد.
فصل سوم ـ امور مالی
ماده 17 ـ سال مالی انجمن توان بخشی از اول فروردین ماه هر سال تا پایان اسفند ماه همان سال خواهد بود.
ماده 18 ـ هیئت مدیره مکلف است هر سال تا آخر خرداد ماه ترازنامه سال قبل را که بتصویب شورا رسیده است بانضام فهرستی از عملیات انجام شده برای استحضار عامه منتشر سازد.
ماده 19 ـ کلیه حساب ها و عملیات مالی انجمن باید در دفاتر قانون ثبت و نگاهداری شود.
ماده 20 ـ کلیه چک ها و قراردادها و موافقت نامهها و هرگونه سندی که تعهد مالی برای انجمن ایجاد نماید با امضای مدیرعامل و رئیس حسابداری خواهد بود.
فصل چهارم ـ مقررات مختلف
ماده 21 ـ هیئت مدیره انجمن موظف است هر سال میزان کمک درخواستی از دولت را با توجه بدرآمد و هزینهها تعیین و به شورا پیشنهاد نماید که پس از تصویب تقدیم هیئت وزیران گردد.
ماده 22 ـ کارگاه های دولتی و وابسته بدولت که بیش از صد نفر کارگر دارند مکلفند حداقل یک درصد مجموع کارگران خود را از میان معلولینی که در مراکز توان بخشی آماده بکار شده اند انتخاب نماید.
ماده 23 ـ انجمن میتواند در مرکز هر استان و یا شهرستان اقدام به تشکیل کمیته توان بخشی استان یا شهرستانها نماید.
ماده 24ـ کمیته توان بخشی استان یا شهرستان مرکب از افراد زیر خواهد بود:
استاندار یا فرماندار ـ شهردار ـ رییس اداره کار و امور اجتماعی ـ رئیس اداره بهداری ـ رئیس اداره اوقاف ـ سه نفر از افراد بصیر و مطلع محل بانتخاب استاندار یا (فرماندار).
تبصره ـ مقررات مربوط به تشکیل این کمیتهها بوسیله آئین نامهای که از طرف هیئت مدیره تنظیم و به تصویب شورای توان بخشی میرسد تعیین خواهد شد.