اساسنامۀ دورۀ دبیرستان علوم و معارف اسلامی مدرسۀ عالی شهید مطهری
مصوب 1363,04,09با اصلاحات و الحاقات بعدی
مقدمه ضرورت تأسیس:
پیروزی سریع و معجزهآسای انقلاب اسلامی ایران به رهبری بزرگ مرجع تقلید عالم اسلام حضرت آیها...العظمی امام خمینی مدظلهالعالی و تداوم این حرکت مکتبی در جهان، نیازها و نیروهای خاصی را در تمام ابعاد طلب میکرد و انقلاب پس از چند ماه این کمبود را در تمام مراکز خویش احساس کرد و این نیازها روز به روز بیشتر میشد، لذا تربیت نیروهای مؤمن و متخصص دلسوز و کارآمد در تمام ابعاد از ضرورتهای تداوم این انقلاب بود. چون زیربنای حرکت مردم را اسلام و حاکمیت خدا تشکیل میدهد و باید تمام امور براساس اسلام حل و فصل و اداره شود، این نیازها با شدّت بیشتر در مراکز علمی و آمـوزشی (دبستان، دبیرستان و دانشگاهها)، در مـراکز قضایی و همچنین تبلیغات خارج از کشور محسوس است.
مدرسة عالی شهید مطهری (که از این به بعد در این اساسنامه مدرسة عالی نامیده می شود).
به منظور برآوردن قسمتی از نیازهای فوقالذکر تصمیم گرفت تا مراکزی را جهت تربیت طلاّبی شایسته، فاضل و مسئول مطابق با نیازهای انقلاب تأسیس نمایند و چون تا رسیدن به تخصص مطلوب در امور دینی و معارف اسلامی نیاز به زمان طولانیتری است، بهتر است تعلیم از سنین پایینتری آغاز شود تا آمادگی پذیرش و تربیت بیشتر باشد. بدین منظور دورة دبیرستان علوم و معارف اسلامی (که از این به بعد در این اساسنامه دبیرستان نامیده میشود) تأسیس میشود.
فصل اوّل : هدف:
تأسیس دبیرستانها براساس رهنمودهای ولی امر فقیه در زمینههای علوم دینی و معارف اسلامی برای نیل به اهداف زیر میباشد.
ماده 1- جذب محصلین با استعداد و علاقمند و تربیت آنها در زمینة علوم دینی و معارف اسلامی مطابق با نیازهای جمهوری اسلامی که اهّم آن به شرح زیر است:
1- ایجاد مقدمات و زمینههای علمی و تربیتی لازم در محصلین جهت شرکت در امتحانات ورودی رشتههای علوم انسانی دانشگاهی با این خصوصیت که فارغالتحصیلان این مدرسه از آموزش اعتقادی و اسلامی وسیع و عمیقی برخوردار باشند.
2- آموزش علوم دینی و معارف اسلامی به منظور آنکه فارغالتحصیلان این دوره بتوانند پس از گذراندن دورههای لازم وزارت آموزش و پرورش در مدارس ابتدایی و راهنمایی تحصیلی، تعلیمات دینی، قرآن و عربی تدریس نمایند.
3- آموزش علوم دینی و معارف اسلامی به منظور آنکه فارغالتحصیلان این دوره بتوانند توانایی لازم را برای ادامة تحصیل در سطوح بالاتر حوزههای علمیه کسب نمایند.
فصل دوّم : شرایط تأسیس:
ماده 2- دبیرستانها بصورت پسرانه و دخترانه در محلهای جداگانه تشکیل میگردد.
ماده 3- مدرسة عالی در هر منطقه کشور که فضای مناسب و اساتید مورد لزوم فراهم شود، با پیشنهاد شـورای عـالـی مدرسین مدرسـه و تصـویب وزیر آمـوزش و پـرورش میتواند اقدام به تأسیس دبیرستان نمـاید.
ماده 4- درصورتی که افراد، وزارتخانهها یا سایر سازمانها و نهادهای دولتی و مؤسسات ملّی، فضای آموزشی مناسبی را برای این منظور تهیه نمایند، مدرسة عالی درصورتی که تهیة اساتید و کارکنان مـوردنیاز در آن مـراکز را میسّر بـدانـد، با رعایت مادة دو این اساسنامه اقدام به تأسیس دبیرستان خواهد کرد.
ماده 5- حداقل فضای آموزشی لازم برای تأسیس یک دبیرستان عبارت است از:
اتاقهای لازم برای امور آموزشی و اداری و خدماتی و کتابخانه و برای بعضی خدمات برابر استانداردهای مشابه در آموزش و پرورش.
فصل سوّم : سازمان اداری و آموزشی و نحوة ادارة دبیرستان:
ماده 6- دبیرستانهای فوقالذکر زیرنظر مستقیم واحد آموزش مقدماتی مدرسة عالی که محل آن در نمای تشکیلاتی ضمیمه مشخص گردیده است، اداره میشوند.
ماده 7- مخارج دبیرستانها از محل درآمد موقوفات مدرسة عالی، کمکهای دولت و مردم و وجوهات شرعیه تأمین خواهد شد.
ماده 8- هر دبیرستان دارای یک رئیس و حداقل یک معاون، یک مسئول پرورشی، شورای عالی، شورای علمی، کارمند دفتری، حداقل یک خدمتگزار و سرایدار خواهد بود که وظایف هرکدام طبق آییننامهای است که بایستی به تصویب شورای عالی مدرسین مدرسة عالی برسد.
ماده 9- رؤسای دبیرستانهای مناطق کشور با پیشنهاد مسئول آموزش مقدماتی و با تصویب شورای عالی مدرسین و حکم تولیت مدرسة عالی تعیین خواهند شد.
ماده 10(اصلاحی 04/10/1365)- مدرسه در صورت نیاز به موافقت وزارت آموزش وپرورش از دبیران و کارمندان آموزش وپرورش استفاده خواهد کرد .
فصل چهارم : شرایط و نحوة پذیرش داوطلب:
ماده 11- داوطلبان تحصیل در دبیرستان هنگام ورود باید دارای شرایط زیر باشند:
1- مسلمان و معتقد به ولایت فقیه و نظام جمهوری اسلامی.
2- التزام عملی به اسلام.
3- دارا بودن کارنامة قبولی سال سوم راهنمایی تحصیلی.
4- موفقیت در آزمون ورودی و مصاحبة حضوری دبیرستان.
5- سپردن تعهّد جهت رعایت کلیة مقررات و ضوابط انضباطی خاص دبیرستان.
6- حداکثر سن در شروع سال تحصیلی (اول مهرماه) پانزده سال تمام.
تبصره - از دانشآموزانی که در آغاز سال تحصیلی شانزده سال تمام داشته باشند، با تصویب رئیس و شورای علمی دبیرستان و با رعایت کامل مفاد بند 5 مادة 11 این اساسنامه ثبتنام بعمل خواهد آمد.
7- عدم اشتغال به تحصیل در سایر دبیرستانها.
8- دانشآموزان سایر دبیرستانها حق ثبتنام در این دبیرستان را ندارند.
فصل پنجم : رشتههای تحصیلی، مهارتهای تخصصی، برنامههای آموزشی شیوههای اجرایی:
ماده 12- این دبیرستانها دارای یک رشتة تحصیلی به نام «علوم و معارف اسلامی» میباشند.
ماده 13- مهارتهای تخصصی که دانشآموزان در این رشته کسب میکنند عبارتند از:
ادبیات عرب، اصول عقاید، منطق و وعظ و خطابه طبق برنامة تفصیلی ضمیمه.
ماده 14- درس عملی وعظ و خطابه در مدرسه و خارج از مدرسه در اجتماعات دانشآموزان و نیز اجتماعاتی که در مساجد تشکیل میشود، آموزش داده خواهد شد و آموزش دروس عمومی به صورت نظری و دروس اختصاصی به صورت نظری و مباحثه گروهی در مدرسه انجام میگردد.
فصل ششم : طول دوره و ارزش تحصیلی:
ماده 15- دبیرستان بطور روزانه و بطور یک نوبتی اداره میشود.
ماده 16- درصورتی که در بعضی از مراکز امکانات و شرایط خاصی وجود داشت با پیشنهاد رئیس دبیرستان و تأیید مسئول واحد آموزش مقدماتی مدرسه عالی، دبیرستان میتواند بصورت شبانهروزی اداره شود.
تبصره 1- درصورتی که در بعضی از مناطق به عللی تشکیل دبیرستان روزانه نوبت اول میسّر نباشد، دبیرستان میتواند به صورت نوبت دوّم دائر گردد.
تبصره 2- شبانهروزی هم میتواند باشد و اگر یک نوبتی نشد، دو نوبتی هم میتواند باشد.
ماده 17- دورة تحصیل در دبیرستان بطور معمول 4 سال و حداکثر تحصیل مجاز در این دوره 6 سال و حداکثر توقف در یک کلاس دو سال خواهد بود.
ماده 18- تعداد روزهای رسمی درس در سال تحصیلی حداقل 200 روز و معادل 1200 ساعت کلاس درس است (به تعداد تعطیلات رسمی از تعداد روزهای کلاس کسر میگردد).
مجموع روزها و ساعات تدریس در هر سال تحصیلی در این دبیرستانها معادل روزها و ساعات تدریس در دبیرستانهای آموزش و پرورش خواهد بود.
ماده 19- سال تحصیلی و تعطیلات دبیرستانها مانند مدارس وزارت آموزش و پرورش است.
ماده 20- به فارغالتحصیلان دبیرستان علوم و معارف اسلامی گواهینامة پایان تحصیلات متوسطة رشتة علوم و معارف اسلامی که معادل دیپلم کامل است، اعطاء میگردد که ازطرف مسئول آموزش مقدماتی و با تأیید ادارة کل امتحانات آموزش و پرورش طبق فرم ضمیمه صادر میشود.
فصل هفتم : سایر امور:
ماده 21- امتحانات نهایی سال چهارم دبیرستان طبق آییننامة امتحانات با مسئولیت و مدیریت مسئول آموزش مقدماتی مدرسة عالی و با نظارت نمایندة وزارت آموزش و پرورش برگزار میگردد.
تبصره 1- کلیة هزینههای امتحانات نهایی از بودجة مدرسة عالی پرداخت میگردد.
تبصره 2- طرح سئوالات امتحانات نهایی، تکثیر و توزیع آن بوسیلة وزارت آموزش و پرورش و عنداللزوم با همکاری واحد آموزش مقدماتی مدرسة عالی خواهد بود.
ماده 22- مسئول مرکز آموزش مقدماتی مدرسة عالی مسئول نظارت بر حسن اجرای این اساسنامه و آییننامههای مربوط میباشد.
ماده 23- این اسـاسنامـه در یک مقدمه، هفت فصل، بیست و سه ماده، یازده بند و پنج تبصره تنظیم گردیده است.
اساسنامة دورة دبیرستان علوم و معارف اسلامی مدرسة عالی شهید مطهری در سیصد و چهل و دومین جلسة شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 9 /4 /1363 به تصویب رسید. صحیح است به مورد اجرا گذارده شود.
سید کاظم اکرمی
وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران
5 5