هیأت وزیران در جلسه مورخ 4/8/1382 بنا به پیشنهاد شماره 100/40/65798 مورخ 28/10/ 1381وزارت نیرو و به استناد تبصره ماده (48) قانون توزیع عادلانه آب ـ مصوب 1361 ـ و تبصره (66) قانون بودجه سال 1363 کل کشور و ماده (4) قانون معادن ـ مصوب 1377 ـ ضوابط نظارت فنی بر بهرهبرداری از معادن شن، ماسه و خاک رس را به شرح زیر تصویب نمود:
ضوابط نظارت فنی بر بهرهبرداری از معادن شن، ماسه و خاک رس
مصوب 1382,08,04با اصلاحات و الحاقات بعدی
1(اصلاحی 31/03/1383)ـ صدور اجازه بهرهبرداری یا واگذاری بهرهبرداری از شن، ماسه و خاک رس معمولی بستر و حریم رودخانهها بعد از شعاع پانصد متر از بالادست و یک کیلومتر از پایین دست پلها،انهار و مسیلها و حریم قانونی سواحل دریاها و دریاچهها منوط به کسب موافقت قبلی وزارت نیرو میباشد.
2ـ وزارت نیرو موظف است هر پنج سال یکبار مطالعات شناسایی محدودههای مجاز جهت برداشت مصالح رودخانهای را انجام و با رعایت ضوابط و محاسبات فنی که با هماهنگی با سازمان حفاظت محیط زیست تهیه خواهد شد، به تناسب نیازهای شن، ماسه و خاک رس هر استان و امکانات موجود، با درخواستهای استانداریها و فرمانداریها موافقت نمایند.
3ـ استانداریها و فرمانداریها در هر استان پس از اخذ موافقت وزارت نیرو با رعایت ضوابط زیست محیطی نسبت به صدور اجازه بهرهبرداری یا واگذاری بهرهبرداری از شن، ماسه و خاک رس در محدودههای مذکور در بند (2) اقدام و یک نسخه از مجوزهای صادر شده را برای شرکتهای آب منطقهای یا ادارات کل آب استان ارسال نمایند.
4ـ برداشت هر گونه شن، ماسه و خاک رس در محدودههای مذکور باید با تأیید ناظران واجد صلاحیت که صلاحیت آنها توسط وزارت نیرو تأیید شده باشد، انجام گیرد.
5ـ ناظر موظف است ماهانه گزارش میزان برداشت و نقشههای تغییرات ایجاد شده در بستر و حریم محدودههای مذکور را براساس دستورالعملهای وزارت نیرو، تهیه و برای شرکتهای آب منطقهای و یا ادارات کل آب استان و استانداری مربوط ارسال نماید.
6ـ حقوق مالکانه و درآمد ناشی از برداشت شن، ماسه و خاک رس از محدودههای مذکور توسط استانداریها و فرمانداریهای مربوط وصول و به حساب درآمد عمومی کشور واریز میگردد.
7ـ سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور موظف است هزینههای مطالعات و انجام وظایف حاکمیتی فوقالذکر را در بودجههای سنواتی شرکتهای تابع وزارت نیرو پیشبینی نماید.
8ـ کارگروهی متشکل از معاونان وزارت نیرو، وزارت کشور و سازمان حفاظت محیط زیست عملکرد سالانه میزان برداشت شن، ماسه و خاک رس در محدودههای مذکور و تغییرات حاصل شده در محدودههای مذکور را تدوین و منتشر می نماید.
9ـ استمرار مجوزهای بهرهبرداری از شن، ماسه و خاک رس واقع در بستر و حریم رودخانهها، انهار و مسیلها منوط به حصول اطمینان وزارت نیرو درخصوص امکان عبور جریانها و سیلابهای احتمالی از رودخانهها، انهار و مسیلها با حداقل خسارات قابل پیش بینی میباشد.
معاون اول رییس جمهور ـ محمدرضا عارف