آیین نامه اجرایی ساماندهی ازدواج جوانان

هیئت وزیران در جلسه مورخ 12/12/1383 بنا به پیشنهاد شماره 11328/س مورخ 3/12/1383 سازمان ملی جوانان و به استناد ماده (112) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب 1383 ـ آیین‎نامه اجرایی ساماندهی ازدواج جوانان را به شرح زیر تصویب نمود:

آیین‎نامه اجرایی ساماندهی ازدواج جوانان
مصوب 1383,12,12با اصلاحات و الحاقات بعدی

ماده 1 ـ در این آیین‎نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح به کار می‎روند :
الف ـ قانون : قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
ب ـ سازمان : سازمان ملی جوانان.
ج ـ سازمان مدیریت : سازمان مدیریت و برنامه‎ریزی کشور.
د ـ‌ شورا: شورای عالی جوانان.
هـ ـ جوانان :‌کلیه جمعیت 29ـ 15 ساله کشور.
و ـ برنامه : برنامه ساماندهی ازدواج جوانان.
ز ـ کمیسیون ازدواج : کمیسیون ازدواج شورای عالی جوانان.
ح ـ دبیرخانه کمیسیون : دبیرخانه کمیسیون ازدواج شورای عالی جوانان.

ماده 2ـ سازمان موظف است با همکاری دستگاههای اجرایی ذی‎ربط، شاخصهای کمی و کیفی مربوط به ازدواج و طلاق زوجهای جوان و روش محاسبه آنها را با هماهنگی سازمان مدیریت نهایی و از سال پایه (1383) محاسبه تا در طول سالهای برنامه چهارم توسعه مبنای ارزیابی نتایج حاصل از اجرای برنامه قرار گیرد.

ماده 3 ـ دستگاههای مرتبط با ازدواج جوانان موظفند در طول برنامه چهارم توسعه و در چارچوب استراتژیها، سیاستها، خط مشی های اجرایی و سازمان اجرایی برنامه، اقدامات لازم را به منظور تحقق اهداف برنامه انجام دهند. به این منظور کلیه دستگاههای مسئول تدوین پروژه های مندرج در برنامه باید حداکثر سه ماه پس از ابلاغ این آیین‎نامه، پروژه های مربوط را در سطح ملی و استانی تدوین و جهت تصویب به دبیرخانه کمیسیون ارایه دهند.

تبصره 1 ـ اجرای کلیه برنامه های مصوب کمیسیون در سطح استانها، به عهده کمیته برنامه‌ریزی امور بانوان و جوانان وابسته به شورای برنامه‎ریزی و توسعه استان می‎باشد.

ماده 4ـ به منظور تسهیل امر ازدواج و جلب مشارکت بانکها، بخش خصوصی و مؤسسات عمـومی و افـراد خیـر، صـندوق ازدواج جـوانان با همـکاری بانـک مـرکـزی جمهوری‎اسلامی ایران تاسیس می‎گردد. اساسنامه این صندوق پس از تایید سازمان مدیریت با مسؤولیت و نظارت سازمان اقدام خواهد شد.

تبصره ـ‌ میزان وام پرداختی به زوجین جوان از سوی بانکها از شش میلیون (000/000/6) ریال به ده میلیون (000/000/10 ) ریال در سال 1384 افزایش می‎یابد.

ماده 5ـ به منظور تشویق خانواده‎ها و جوانان در امر ازدواج، صندوق حساب پس‎انداز ازدواج جوانان توسط وزارت رفاه و تأمین اجتماعی تاسیس خواهد شد. دستورالعمل اجرایی آن توسط وزارت رفاه و تأمین اجتماعی و سازمان با همکاری سازمان مدیریت تنظیم و ابلاغ می‌گردد.

ماده 6 (اصلاحی 13/06/1384)ـ از ابتـدای سال 1384 کلـیه دستگاهـهای اجرایی کشـور مجازند با رعایت ماده (79) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دو‌لت ـ مصوب 1380ـ با همکاری سازمان مدیریت از محل اعتبارات جاری خود نسبت به ارایه هـدیه ازدواج و تسهیلات و خـدمات ویژه از محل صـرفه‎جویی اعـتبارات فرزندان کارکنان شاغل و بازنشسته و به زوجـهای جـوان در آن دستگاه اقدام نمایند.

ماده 7 ـ سازمان به عنوان متولی ساماندهی امر ازدواج جوانان تعیین می‎گردد تا در چارچوب سیاستها، برنامه‎ها و تقسیم کار ملی مصوب شورا نسبت به حسن اجرای برنامه ها و نظارت بر فرآیند اقدامات پیش‎بینی شده و همکاری دستگاههای اجرایی مرتبط، موسسات و نهادهای عمومی و همکاری بخش خصوصی و فعال‎سازی مجمع خیرین ازدواج، اقدامات لازم را به عمل آورد.

تبصره 3 ـ سازمان مدیریت موظف است منابع مورد نیاز پروژه‎های مصوب شورا را از سال 1384 در بودجه عمومی دولت ذیل ردیف سازمان و دستگاههای اجرایی پیش‎بینی نمایند.

تبصره 4 ـ فرایند نظارت و ارزشیابی برنامه مطابق آیین‎نامه اجرایی سند ملی ساماندهی امور جوانان خواهد بود و سازمان موظف است هر ساله گزارش پیشرفت کار در زمینه ساماندهی ازدواج را به هیئت وزیران ارایه نماید.

معاون اول رئیس ‎جمهور ـ محمد رضا عارف