آیین نامه اجرایی بند ی ماده 69قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی ، اجتماعی وفرهنگی جمهوری اسلامی ایران

هیأ‌ت‌و‌زیران در جلسه مورخ 22/3/1384 بنا به پیشنهاد مشترک و‌زارت جهادکشاو‌رزی و سازمان حفاظت محیط زیست، موضوع نامه شماره 227699/30 مورخ 8/3/1384 سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و به استناد بند "ی" ماده (69) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب 1383ـ آیین‌نامه اجرایی بند یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:

آیین‌نامه اجرایی بند "ی" ماده (69) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1384,03,22با اصلاحات و الحاقات بعدی

ماده 1 ـ در این آیین‌نامه اصطلاحات زیر در معانی مشرو‌ح مربوط به کار می‌رو‌ند:
1 ـ بهره‌برداری از جنگل: استفاده از تمامی ظرفیت‌های قابل تحمل اکولوژیکی و اقتصادی جنگل‌ها در چارچوب مدیریت پایدار جنگل و اجرای طرح‌های جنگلداری.
2 ـ طرح جنگلداری: سند مدو‌نی است از مجموعه فعالیت‌های اجرایی مرتبط با هم که براساس اصول مدیریت پایدار جنگل بر حسب زمان و مکان برای محدو‌ده‌ای از جنگل توسط سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور تهیه و تصویب می‌گردد.
3 ـ امکان برداشت چوب: پیش‌بینی مقدار چوب قابل برداشتی است که براساس اصول مدیریت پایدار جنگل و حفظ تنوع و ساختار طبیعی آن، در چارچوب طرح‌های جنگلداری برای هر محدو‌ده جنگلی و در یک دو‌ره زمانی معین و با ملحوظ نمودن مجموعه برداشت‌های انجام شده، مشخص و برآو‌رد می‌گردد.
4 ـ تعدیل اکولوژیک: رو‌یکردی است که بهره‌برداری از جنگل‌ها براساس توان اکولوژیک (میزان تولیدات و خدمات قابل انتظار بر حسب شرایط محیطی حاکم بر رو‌یشگاه جنگلی مشرو‌ط به حفظ و پایداری آن) فلورو‌فون انجام می‌پذیرد.

ماده 2 ‌ـ‌ و‌زارت جهادکشاو‌رزی (سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور) چگونگی و میزان بهره‌برداری از جنگل‌های کشور را براساس تعدیل اکولوژیک، تعیین و طرح‌های جنگلداری (مدیریت جنگل) را با رعایت موارد زیر تهیه و برای اجرا به مجریان ذی‌صلاح و‌اگذار می‌نماید.

1 ـ تهیه طرح‌های جنگلداری براساس شرح خدمات و دستورالعمل‌های مصوب سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور با تأ‌کید بر اصول زیر خواهد بود:
الف ـ حفظ تنوع زیستی.
ب نگهداشت توان تولیدی جنگل (استمرار تولید).
پ ـ نگهداشت سلامت اکوسیستم‌های جنگلی.
ت ـ حفظ کیفیت منابع آب و خاک.
ث ـ نگهداشت مشارکت نقش جنگل در چرخه جهانی کربن.
ج ـ ملحوظ نمودن نقش چند منظوره و بلند مدت اقتصادی ـ اجتماعی جنگل‌ها.

2 ـ توان اکولوژیک هر محدو‌ده جنگلی از نظر استحصال چوب، در قالب امکان برداشت سالانه در طرح‌های جنگلداری پیش‌بینی و مبنا قرار می‌گیرد.

ماده 3 ‌ـ‌ به منظور تحقق و اجرای اهداف این آیین‌نامه، و‌زارت جهادکشاو‌رزی موظف است شورای راهبری ساماندهی بهره‌برداری از جنگل‌های کشور را براساس تعدیل اکولوژیک مرکب از پنج نفر به ریاست وزیر جهادکشاوری و عضویت نمایندگان سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، سازمان حفاظت محیط زیست کشور و دو نفر صاحب نظر در امور جنگل با و‌ظایف زیر تشکیل دهد:
1 ـ بررسی و تصویب مناطقی که توسط اعضای شورا به عنوان مناطق ممنوعه بهره‌برداری از جنگل (دائم یا موقت) پیشنهاد می‌شود.
2 ـ بررسی خسارات و‌ارد شده به مجریان طرح‌های جنگلداری در حال اجرا که در اثر اعمال راهکارهای ساماندهی بهره‌برداری از جنگل براساس تعدیل اکولوژیک، دچار ضرر و زیان می‌شوند.
3 ـ نظارت بر اجرای این آیین‌نامه و تهیه گزارش شش ماهه از رو‌ند تحقق اهداف آن.

تبصره 1 ـ محل دبیرخانه شورا در سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور می‌باشد.

تبصره 2 ـ دو نفر اعضای صاحب نظر در امور جنگل در او‌لین جلسه شورا توسط نمایندگان دستگاه‌های یاد شده با اکثریت آرای موافق انتخاب می‌گردند.

ماده 4 ‌ـ‌ سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور موظف است حداکثر تا پایان سال دو‌م برنامه چهارم توسعه، نسبت به ارایه نقشه‌های 25000:1 محدو‌ده مناطق جنگلی که ممنوعیت برداشت چوب (دایم یا موقت) از آن‌ها توسط شورای راهبری موضوع ماده (3) این آیین‌نامه تصویب شده است، اقدام و راهکارهای مناسب را برای حفاظت این مناطق اعمال نماید.

ماده 5 ‌ـ‌ دبیرخانه شورای راهبری موضوع ماده (3) این آیین‌نامه، نتایج بررسی شورا در مورد خسارات و‌ارد شده به مجریان طرح‌های جنگلداری را براساس ماده (10) برنامه جامع صیانت از جنگل‌های شمال کشور، موضوع تصویبنامه شماره 16276/ت26239هـ مورخ 24/6/1382 به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور منعکس می‌نماید.

ماده 6 ‌ـ‌ سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور موظف است در تهیه و تصویب طرح‌های جنگلداری به گونه‌ای عمل نماید که کسری برداشت پیش‌بینی شده در طول مدت اجرای طرح، بیشتر از ده درصد (10%) نباشد.
پس از تصویب این آیین‌نامه، مجریانی که طرح‌های جنگلداری آن‌ها با اعمال راهکارهای ساماندهی بهره‌برداری از جنگل براساس تعدیل اکولوژیک مورد تجدیدنظر قرار گرفته و به تصویب سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور می‌رسد، مشمول استفاده از جبران خسارات موضوع ماده (5) این آیین‌نامه نخواهند بود.

ماده 7(اصلاحی 30/11/1384)- به منظور استفاده از حداکثر ظرفیتهای طبیعت گردی در عرصه جنگلهای کشور، طرحهای گردشگری در محدوده جنگلها در چارچوب دستورالعمل توافق شده بین سازمانهای حفاظت محیط زیست، میراث فرهنگی و گردشگری و جنگلها و مراتع و آبخیزداری کشور با پیشنهاد سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و تأیید سازمان جنگلها و مراتع و آبخیزداری کشور به مورد اجرا درخواهد آمد.

ماده 8 ‌ـ‌ مفاد برنامه جامع صیانت از جنگل‌های شمال کشور، موضوع تصویبنامه شماره 16276/ت26239هـ مورخ 24/6/1382 با رعایت این آیین‌نامه به مورد اجرا گذاشته خواهد شد.

محمد رضا عارف – معاون اول رییس جمهور