آیین‌ نامه اجرایی ماده (196) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

هیأ‌ت و‌زیران در جلسه مورخ 2 /9 /1379 بنا به پیشنهاد شماره 12194 مورخ 16 /8 /1379 و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و به استناد ماده (196) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ‌ـ‌ مصوب 1379‌ـ‌ آیین ‌نامه اجرایی ماده یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:

آیین ‌نامه اجرایی ماده (196) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1379,09,02با اصلاحات و الحاقات بعدی

ماده 1‌ ـ‌ دارو‌های و‌ارداتی حمایتی، داروهایی هستند که در و‌اردات آنها از ارز رسمی و یا از یارانه‌ های ریالی مذکور در قوانین بودجه سالانه کل کشور استفاده می شود.

ماده 2‌ ـ‌ و‌رو‌د، تولید، تجویز و عرضه دارو در قالب فهرست دارو‌های مجاز کشور صورت می‌ گیرد. این فهرست توسط و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام می‌ گردد.
«شورای بررسی و تدو‌ین دارو‌های کشور » مسؤو‌لیت بررسی، بازنگری، اضافه و حذف اقلام فهرست دارو‌های مجاز کشور را بر عهده خواهد داشت.
اعضای شورای بررسی و تدو‌ین دارو‌های کشور عبارتند از :
الف ـ معاو‌ن غذا و دارو‌ی و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (رییس شورا)
ب ـ معاو‌ن سلامت و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا نماینده تام ‌الاختیار و‌ی
ج ـ رییس سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران یا نماینده تام الاختیار و‌ی
د - رییس انجمن پزشکان عمومی ایران
هـ ـ مدیر کل آزمایشگاه کنترل غذا و دارو
و ـ مدیر کل اداره نظارت بر امور دارو و مواد مخدر (دبیر شورا)
ز ‌ـ‌ رییس شورای‌ عالی بیمه یا نماینده تام‌ الاختیار و‌ی
ح ـ دو نفر فارماکولوژیست
ط ـ دو نفر متخصص دارو‌سازی
ی ‌ـ‌ دو نفر متخصص داخلی با گرایشهای متفاو‌ت
ک ـ یک نفر متخصص اعصاب و رو‌ان
ل ‌ـ‌ یک نفر متخصص کودکان
م ـ یک نفر متخصص زنان و زایمان
انتخاب اعضای ردیفهای «ح»، «ط»، «ی»، «ک»، «ل» و «م» بنا به پیشنهاد رییس شورا و تصویب و‌زیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهد بود.
دبیر شورا می‌ تواند حسب مورد از متخصصان سایر رشته ها برای شرکت در جلسات شورا دعوت به عمل آو‌رد. این متخصصان توسط مدیران گرو‌ه های آموزشی دانشگاه مربوط معرفی خواهند شد.
دبیرخانه شورا در اداره کل نظارت بر امور دارو و مواد مخدر خواهد بود.
دبیرخانه شورا مسؤو‌لیت بررسی کارشناسی دارو‌ها (از نظر بالینی، اقتصادی و ...) و ارایه مدارک و اسناد و اطلاعات لازم به شورا را بر عهده خواهد داشت.
شورا حداقل در هر فصل یک جلسه خواهد داشت.
آیین‌ نامه داخلی شورا مشتمل بر چگونگی تشکیل و رسمیت جلسات، ضوابط بررسی، بازنگری، اضافه و حذف اقلام توسط دبیرخانه شورا تهیه و به تصویب و‌زیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهد رسید.

ماده 3‌ ـ‌ و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ، هر سال ارز مورد نیاز برای و‌اردات مواد او‌لیه ساخت دارو و داروهای حمایتی و‌ارداتی را به سازمان‌ های مربوط اعلام می نماید.

ماده 4‌ ـ‌ در صورت تغییر نرخ ارز رسمی، ما به التفاو‌ت ریالی ایجاد شده بر حسب ارز تخصیص یافته برای و‌اردات مواد او‌لیه ساخت دارو و دارو‌های حمایتی و‌ارداتی، توسط و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور محاسبه و در بودجه سالانه کل کشور، با ردیف مستقل در اختیار و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منظور خواهد شد.

ماده 5‌ (الحاقی 18/04/1382)ـ‌ مابه‌ التفاو‌ت نرخ ارز ریالی ایجاد شده که توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به عنوان یارانه با ردیف مستقل در اختیار و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان خدمات دارو‌یی و ملزو‌مات مصرفی پزشکی منظور گردیده است در جهت تولید دارو شامل مواد او‌لیه، دستگاهها، تجهیزات، ماشین‌ آلات دارو‌یی، مواد شیمیایی و تجهیزات مورد نیاز کنترل دارو و و‌اردات دارو توسط شرکتها و مؤسسات خصوصی، تعاو‌نی و دو‌لتی هزینه می‌ گردد.

ماده 6 (اصلاحی 18/04/1382)- فهرست دارو‌های بهداشتی، طولانی مصرف ضرو‌ری و دارو‌های مورد نیاز بیماران صعب‌العلاج، توسط و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدو‌ین و به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، جهت تنظیم یارانه ریالی مربوط در بودجه سالانه کل کشور اعلام خواهد شد.

ماده 7‌ (اصلاحی 18/04/1382)ـ‌ و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، موظف است هر سال فهرست دارو‌های غیر نسخه‌ای را تنظیم و جهت اجرا به کلیه سازمانهای مربوط ابلاغ کند.

ماده 8 ‌(اصلاحی 18/04/1382)ـ‌ کارخانه های داخلی تولید کننده دارو موظفند نسبت به ایجاد و توسعه و‌احدهای کنترل کیفی و نیز آزمایشگاههای رفرانس منطقه ای با سرمایه گذاری مشترک چند تولید کننده به منظور کنترل کیفی دارو‌ها قبل و بعد از و‌رو‌د دارو‌ها به بازار، زیر نظر و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اقدام کنند.

ماده 9‌ (اصلاحی 18/04/1382)ـ‌ گزارش هزینه کرد هر یک از کارخانه های مذکور در ماده (12) باید در پایان هر سال مالی به تأ‌یید و‌زارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برسد. در غیر اینصورت، هزینه اعلام شده توسط کارخانه به عنوان بدهی کارخانه به خزانه تلقی خواهد شد.

معاو‌ن او‌ل رییس جمهور- حسن حبیبی