هیئت وزیـران در جلسه مـورخ 8 /4 /1384 بنـا به پیشنهـاد سازمـان مدیـریت و برنامه ریزی کشور و وزارتخانه های فرهنگ و ارشاد اسلامی و کشور و به استناد ماده (161) تنفیذی قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، موضوع ماده (105) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب 1383ـ ، آیین نامه اجرایی ماده یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:
آیین نامه اجرایی ماده (161) تنفیذی قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، موضوع ماده (105) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1384,04,08با اصلاحات و الحاقات بعدی
ماده 1 ـ تعریف اصطلاحات مندرج در این آیین نامه به شرح زیر است:
الف ـ زمین مناسب : به زمینی گفته می شود که ضمن داشتن ابعاد مناسب برای احداث سینما، مجتمع فرهنگی و تالارهای نمایش در نزدیکی مراکز پرتردد و مردمی مانند مراکز خرید، بوستانهای بزرگ، بر خیابانهای اصلی و دور از مراکز صنعتی و بزرگراههای شهری واقع شده باشد.
ب ـ سینما: به مکانی گفته می شود که دارای سالن با حداقل یکصد و هشتاد صندلی باشد و با داشتن امکانات نمایش فیلم سی و پنج و هفتاد میلیمتری سینمایی، دست کم سه نوبت در روز اقدام به نمایش فیلم برای عموم نماید.
ج ـ تالار نمایش : به مکانی گفته می شود که داری صحنه، جایگاه تماشاگران (با ظرفیت حداقل پنجاه نفر)، اتاق فرمان، تجهیزات فنی، نور، صدا و مکانهای جانبی شامل اتاق گریم، رخت کن، انبار دکور، کارگاه دکور و آرشیو لباس باشد.
د ـ مجتمع فرهنگی : به بنایی گفته می شود که علاوه بر داشتن حداقل یک سالن چند منظوره، دارای اماکنی برای ارایه خدمات علمی، فرهنگی و آموزشی باشد که نظارت بر آن فعالیتها برعهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار دارد.
هـ ـ حداقل سهم بابت زمین: اجاره بهای سالانه معادل زمینهای موقوفه همان منطقه یا احداث یک متر مربع فضای تجاری توسط شهرداری به ازای هر پنجاه متر مربع واگذار شده می باشد.
وـ سینما و مجتمع فرهنگی و تالار نمایش مستهلک شده: به مکانی اطلاق می شود که دارای زمین مناسب بوده ولی به دلیل قدمت و فرسودگی بنا و تجهیزات یا به دلایلی مانند آتش سوزی و تعطیل عمومی، قابلیت بهره برداری از ظرفیت اسمی آن موجود نباشد.
تبصره ـ عناوین سینما، تالار نمایش و مجتمع فرهنگی که تعاریف آنها ذکر شد، از این پس به اختصار، «مجتمع» خوانده می شود.
ماده 2 ـ تأمین زمین مناسب برای ساخت مجتمع به صورتهای زیر انجام می گیرد:
الف ـ در شهرکهای جدید الاحداث، تأمین و فروش زمین مناسب توسط وزارت مسکن و شهرسازی و در طرحهای توسعه و عمرانی شهری توسط شهرداری به اشخاص حقیقی و حقوقی متقاضی به قیمت منطقهای و موقعیت مکانی در اقساط ده ساله خواهد بود.
ب ـ به شهرداریها اجازه داده می شود زمینهای مناسب را که در مالکیت شهرداری است، برای احداث مجتمعها در قالب قرارداد و در قبال اخذ حداقل سهم بابت زمین برای مدت بیست و پنج سال بدون انتقال مالکیت در اختیار افراد حقیقی و حقوقی قرار دهند.
ماده 3 (اصلاحی 08/06/1385)ـ به منظور تسهیل و حمایت از احداث و بازسازی مجتمعها در صورت هماهنگی طرح با طرحهای جامع شهری، شهرداریهای مشمول این ماده موظفند حداکثر معادل زیربنای سالنهای نمایش، مجوز ساخت تجاری و خدماتی را بدون اخذ هر نوع عوارض و دریافت هزینه صادر نمایند. سازندگان مجتمعها مکلفند متناسب با شرایط مندرج به شرح زیر از مجتمعهای ایجادشده با کاربری تعیین شده بهره برداری نمایند.
الف ـ سازندگانی که در زمین خریداری شده از وزارت مسکن و شهرسازی یا شهرداری، مجتمع احداث کنند، حداقل ده سال از تاریخ بهره برداری.
ب ـ سازندگانی که زمین متعلق به شهرداری بدون انتقال مالکیت و در قالب قرارداد به خود مورد بهره برداری سینمایی یا مجتمع فرهنگی قرار میدهند، به مدت بیست و پنج سال از آغاز بهرهبرداری.
ماده 4 ـ چنانچه دریافت کننده تسهیلات موضوع بند (د) ماده (161) این آیین نامه از زمین متعلق به خود برای احداث یا بازسازی مجتمع استفاده کنند، تا ده سال از آغاز بهره برداری مجتمع حق تغییر کاربری ندارد.
ماده 5 ـ چنانچه متقاضی از زمین شهرداری برای احداث مجتمع استفاده کند و بعداً تصمیم به خریداری زمین از شهرداری بگیرد تا ده سال پس از تاریخ انتقال قطعی زمین به نام وی، حق تغییر کاربری آن را ندارد.
ماده 6 ـ چنانچه شهرداریها رأساً یا با مشارکت اشخاص حقیقی و حقوقی برای ساخت و بازسازی سینماهای موجود از تسهیلات تکلیفی بانکها در قانون بودجه سالهای برنامه چهارم کل کشور اقدام به ساخت مجتمع کنند، می توانند در ساعاتی که به فعالیتها و خدمات فرهنگی و هنری اختصاص ندارد، با رعایت مقررات مربوط، آن را برای انجام مراسم و گردهماییهای فرهنگی و هنری استفاده نمایند.
ماده 7 ـ تکمیل و اتمام « مجتمع» نیمه تمام و بازسازی «مجتمع» مستهلک شده در اولویت می باشد.
ماده 8 ـ طرحهای بازسازی و احداث مجتمعها از نظر نمای بیرونی و داخلی و تجهیزات مورد نیاز براساس ضوابطی خواهد بود که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تهیه و ابلاغ می گردد.
ماده 9 ـ دولت موظف است طی سالهای برنامه چهارم توسعه شرایط لازم را برای برخورداری طرحهای موضوع این آیین نامه از تسهیلات تکلیفی در قوانین بودجه سنواتی و آیین نامه ها و دستورالعملهای مربوط به تبصره های تسهیلات تکلیفی پیش بینی نماید.
ماده 10 ـ تسهیلات این آیین نامه به متقاضیانی تعلق می گیرد که علاوه بر داشتن سایر شرایط دست کم بیست و پنج درصد هزینه مورد نیاز طرح را تأمین نمایند.
ماده 11 ـ مسؤولیت تأیید طرحهای احداث و بازسازی مجتمعها از نظر استانداردها، تطابق با جمعیت شهرها و تعداد و ظرفیت بهینه هر مجتمع به عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. اداره های کل فرهنگ و ارشاد اسلامی موظفند صرفاً طرحهایی را از این نظر بررسی نمایند که کلیات آن قبلاً به تصویب رسیده باشد.
تبصره ـ گنجایش سینماهایی که با استفاده از تسهیلات این آیین نامه ساخته میشوند، نباید از یکصد و پنجاه صندلی کمتر و از چهار صد صندلی بیشتر باشد.
ماده 12 ـ مسؤولیت هدایت و نظارت بر اجرای این آیین نامه، به عهده کارگروهی تخصصی است که در هر استان به ریاست استاندار و معاون عمرانی وی و عضویت رؤسای شوراهای شهر به انتخاب شوراهای شهر، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سازمان مسکن وشهرسازی و رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تشکیل می شود. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف است ظرف حداکثر دو ماه از تاریخ تصویب این آیین نامه، گزارش وضعیت مجتمعهای هر استان را به تفکیک شهرها، درجه کیفی مجتمع، عمر مجتمع، مالکیت و ظرفیت هر مجتمع به انضمام پیشنهادهای خود در حداقل زمین مورد نیاز هر شهر و ظرفیت بهینه هر مجتمع تهیه نماید و برای اقدامهای بعدی در اختیار کارگروههای یاد شده در استان قرار دهد.
تبصره ـ محل دبیرخانه کارگروه تخصصی در استانها در اداره های کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان می باشد.
ماده 13 ـ کارگروه تخصصی در هر استان موظف است حداکثر ظرف دو ماه از تاریخ دریافت گزارش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تصمیم لازم را برای رفع کمبودها از طریق بازسازی یا احداث مجتمع جدید در هر یک از شهرهای دارای بیش از پانزده هزار نفر جمعیت با حضور شهردار و رییس شورای اسلامی شهر مربوط اتخاذ و به شهرداریها برای اجرا و به تمام دستگاههای ذی ربط برای همکاری ابلاغ نماید.
ماده 14 ـ شهرداران تمام شهرهای مشمول ماده (161) تنفیذی قانون برنامه سوم توسعه، موظفند حداکثر تا سه ماه پس از دریافت تصمیمهای کارگروههای تخصصی، جملگی اقدامهای لازم را برای آگاهی عموم از مزایای ماده یاد شده، فراخوان علاقه مندان، تعییـن زمیـن منـاسب، اعلام شرایـط، مطالعـه پیشنهـادهـا و طرحهـای رسیده، انتخاب طرحهای مناسب و اعلام نوع تسهیلاتی که برای اجرای هر چه بهتر قانون یاد شده و این آیین نامه ضروری است، به انجام برسانند ، به نحوی که در پایان این مهلت بتوانند طرحهای پیشنهادی خود را برای تصویب به کارگروه تخصصی هر استان ارایه نمایند.
ماده 15 ـ کارگروه تخصصی هر استان موظف است با توجه به گزارش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نظر خود را درباره طرحهای پیشنهادی شهرداری هر شهر، ظرف پانزده روز از تاریخ وصول، اعلام و با تخصیص وام از محل تسهیلات تکلیفی به طرحهای مورد تأیید، طرح را برای تصویب به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال نماید.
تبصره ـ کارگروههای تخصصی و بانکهای عامل موظفند در بررسی و تصویب طرحها، حجم عملیات، مدت زمان اجرای کل هزینه های سرمایه ای و جاری و سایر شاخصهای مؤثر را مورد توجه قرار دهند تا اطمینان لازم برای تکمیل طرح مطابق برنامه زمان بندی پیش بینی شده حاصل شود.
ماده 16 ـ در صورتی که ایجاد تمام یا بخشی از ظرفیت مجتمع در یک شهر بدون داوطلب بماند، کارگروه موضوع ماده (15) این آیین نامه موظف است درصورت تقاضای شهرداری شهرهای استان، ایجاد حداقل پنجاه درصد ظرفیت مورد نظر را به طور مستقیم به عهده شهرداری آن شهر قرار دهد تا رأساً و با استفاده از تسهیلات تکلیفی بانکها در قانون بودجه سالهای برنامه چهارم کل کشور، به احداث مجتمع مورد نیاز اقدام نماید.
ماده 17ـ اتخاذ تصمیم در تمام مواردی که در این آیین نامه پیش بینی نشده است، غیر از مواردی که طبق اصل (138) قانون اساسی و ماده (161) تنفیذی قانون برنامه سوم باید به تصویب هیئت وزیران برسد، به عهده کارگروه تخصصی هر استان می باشد، مشروط بر آن که مغایر احکام مقرر در ماده (161) تنفیذی قانون برنامه سوم توسعه نباشد.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف