هیأت وزیران در جلسه مورخ 20/2/1377 بنا به پیشنهاد مشترک شماره 3871-42/7736-102 مورخ 26/12/1376 وزارت جهاد سازندگی، سازمان برنامه وبودجه و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و به استناد بندهای (ج) و(د) تبصره (28) قانون بودجه سال 1377 کل کشور، آیین نامه اجرایی بندهای یاد شده رابه شرح زیر تصویب نمود:
آییننامه اجرایی بندهای (ج) و (د) تبصره (28) قانون بودجه سال 1377 کل کشور
مصوب 1377,02,20با اصلاحات و الحاقات بعدی
ماده 1- حداکثر تا مبلغ نهصد و هفتاد و چهار میلیارد (000/000/000/974) ریال در قالب تسهیلات مقرر درتبصره (3) قانون بودجه سال 1377 کل کشور در اختیار بانک عامل، با اولویت بانک کشاورزی، قرار می گیرد تا توسط بانک مذکور در جهت تأمین تسهیلات مورد نیاز به منظور افزایش تولید واحدهای پرواربندی و شناورهای صیادی تأمین کننده مواد اولیه کارخانجات پودر ماهی و واحدهای تولید کننده پودر و روغن ماهی و توسعه دامپروری و ناوگان صیادی کشور که از نظر بانک عامل دارای توجیهات فنی، مالی و اقتصادی باشد براساس مقررات این آییننامه با معرفی شرکت سهامی شیلات ایران به اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخت شود. حداکثر میزان تسهیلات طرحهای موضوع این ماده به شرح زیر است:
1- مبلغ ششصد وهفتاد وپنج میلیارد (000/000/000/675) ریال نقدینگی مورد نیاز واحدهای پرواربندی و پرواربندان توسط بانک عامل، با اولویت بانک کشاورزی، برای خرید دام و نهادههای مرتبط به واحدهای پرواربندی و پرواربندان اعطا می شود.
2- مبلغ دویست و چهل و چهار میلیارد (000/000/000/244) ریال تسهیلات سرمایهای برای توسعه دامپروری کشور شامل طرحهای امور دام و دامپزشکی از طریق بانک عامل، با اولویت بانک کشاورزی، با معرفی وزارت جهاد سازندگی پرداخت می شود.
3- مبلغ دوازده میلیارد (000/000/000/12) ریال نقدینگی مورد نیاز واحدهای تولید کننده پودر و روغن ماهی و شناورهای صیادی تأمین کننده مواد اولیه واحدهای تولید کننده پودر ماهی توسط بانک عامل، با اولویت بانک کشاورزی، برای خرید عوامل تولید و نهادههای مرتبط به واحدهای مذکور اعطا می شود.
4- مبلغ چهل و سه میلیارد (000/000/000/43) ریال تسهیلات سرمایهای برای تجهیز و توسعه واحدهای تولید کننده پودر ماهی و ناوگان صیادی کشورتوسط بانک عامل، با اولویت بانک کشاورزی، با معرفی وزارت جهاد سازندگی پرداخت می شود.
ماده 2- منابع لازم برای اجرای عملیات و طرحهای موضوع ماده (1) این آییننامه عبارتند از:
الف - سهم سرمایه گذاری مجریان طرحهای مشمول.
ب- منابع داخلی بانک عامل.
پ- منابع سایر بانکهای تجاری با نظر بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
ماده 3- برای خرید تعادلی دام و گوشت قرمز و پودر ماهی مبلغ دویست و پنجاه میلیارد (000/000/000/250) ریال از طریق منابع داخلی بانک عامل که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین میشود در چهارچوب برنامه زمان بندی گردش نقدینگی مورد نیاز که متناسب با فعالیتهای خرید ونیازمندیهای آن تهیه و به تأیید سازمان برنامه و بودجه می رسد در قالب تسهیلات مقرر در تبصره (3) قانون بودجه سال 1377 کل کشور در اختیار شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور قرار می گیرد تا دام، گوشت و پودر ماهی تولید شده توسط واحدهای پرواربندی و پرواربندان و تولید کنندگان پودر ماهی را خریداری کند. تفکیک میزان خرید دام، گوشت قرمز و پودرماهی و تسهیلات مورد نیاز مربوط، در برنامه زمان بندی مذکور معین می شود.
ماده 4- سهم منابع سرمایه گذاری مجری طرح در مورد طرحهای توسعه دامپروری و پودر ماهی و ناوگان صیادی بر حسب نوع فعالیت از (15%) تا (20%) سرمایه گذاری (مجموع سرمایه ثابت و سرمایه در گردش) و سهم آورده در تأمین نقدینگی واحدهای پرواربندی، پرواربندان و تولید کنندگان پودر ماهی و شناورهای صیادی حداکثر (30%) وسهم منابع سرمایه گذاری مجری طرح در صورتی که از خانوادههای شهدا، جانبازان و ایثارگران، همچنین فارغالتحصیل رشتههای دامپروری، دامپزشکی، شیلات و آبزیان باشد (10%) تعیین می شود.
تبصره - تعاونیهایی که هفتاد درصد (70%) اعضای آنها را ایثارگران (شامل رزمندگان، آزادگان، جانبازان و خانوادههای شهدا) و فارغالتحصیلان رشتههای دامپروری، دامپزشکی و شیلات و آبزیان و همچنین مدد جویان تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی و افراد ساکن در مناطق محروم کشور با تأیید نهادهای ذی ربط تشکیل می دهند، در جهت استفاده از تسهیلات موضوع این آییننامه از پرداخت تمام سهم آورده معاف می باشند.
ماده 5- تسهیلات موضوع ماده (1) این آییننامه تا میزان (70%) از بخشودگی سود و کارمزد تسهیلات مصوب برخوردار است، سازمان برنامه و بودجه مکلف است نسبت به تخصیص اعتبار تا معادل در آمد وصولی ردیفهای 601080 و 601090 قسمت چهارم قانون بودجه سال 1377 کل کشور برای تأمین و پرداخت مابهالتفاوت سود و کارمزد متعلق سهم دولت از بابت تسهیلات اعطایی با درخواست وزارت جهاد سازندگی از طریق بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به بانک عامل اقدام نماید.
ماده 6- سازمان برنامه و بودجه به نیابت از طرف دولت مکلف است برای تأمین و پرداخت مابهالتفاوت سود و کارمزد سهم دولت به شرح مندرج در ماده (5)این آییننامه، همچنین مانده مطالبات معوق لاوصول بانک عامل ناشی از اعطای تسهیلات اعتباری به طرحهای مصوب موضوع این آییننامه را در لوایح بودجه سالهای بعد منظور و به بانک عامل پرداخت کند.
ماده 7- کلیه مستحدثات اموال و داراییهای قابل توثیق ناشی از اجرای طرحهای موضوع بندهای (2) و (4) ماده (1) این آییننامه در وثیقه بانک عامل قرارمی گیرد، چنانچه براساس ضوابط موجود بانک، توثیق زمین محل اجرای طرح امکان پذیر نباشد، بانک مذکور علاوه بر توثیق مستحدثات و اموال و داراییهای پیشبینی شده در طرح که روی زمین احداث ویا موجب ساخت و توسعه شناورهای صیادی می شود، می تواند به منظور جبران نقیصه عدم امکان توثیق زمین از متقاضی سفته دریافت کند، همچنین بانک یاد شده باید نسبت به قبول رهن اراضی موضوع ماده (31) آییننامه اجرایی لایحه قانونی اصلاح لایحه قانونی واگذاری و احیای اراضی در حکومت جمهوری اسلامی ایران- مصوب 1359- اقدام کند.
تبصره - بانک عامل موظف است تسهیلات مورد نیاز موضوع ماده (1) این آییننامه را تا سقف چهل میلیون (000/00/40) ریال صرفاً با رعایت مفاد این آییننامه در قبال اخذ سفته از مجریان طرح تأمین کند.
ماده 8- مجموع مدت باز پرداخت تسهیلات سرمایهای با احتساب طول دوره اجرای طرح (مصوب 1377) حداکثر هشت (8) سال است، مدت بازپرداخت تسهیلات اعطایی برای تأمین نقدینگی واحدهای پرواربندی و پرواربندان، شناورهای صیادی تولید کنندگان پودر و روغن ماهی حداکثر یک سال از تاریخ انعقاد قرارداد است.
ماده 9- بانک موظف است منابع اعتباری طرحهای مصوب موضوع بندهای (2) و (4) ماده (1) این آییننامه را متناسب با پیشرفت اجرای طرح و همزمان با مصرف سهم متقاضی به میزان تصویب شده در اختیار وی قرار دهد.
ماده 10- به منظور استفاده از تسهیلات اعتباری موضوع این آییننامه، وزارت جهاد سازندگی طرحهای مورد نظر را در قالب دستورالعمل مشترکی که با توافق بانک تهیه میشود، به بانک معرفی می کند، بانک موظف است حداکثر ظرف یک ماه نسبت به انعقاد قرار داد در چهارچوب طرح مصوب با رعایت مقررات این آییننامه و همچنین مقررات داخلی خود اقدام نماید.
ماده 11- سهم اعتباری هر یک از سازمانهای جهاد سازندگی استانها از محل تسهیلات موضوع ماده (1) این آییننامه توسط وزارت جهاد سازندگی با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه تعیین و به بانک مرکزی ارسال میشود، بانک مرکزی موظف است تسهیلات اعتباری مربوط را حداکثر ظرف پانزده (15) روز جهت اجرا در اختیار بانک عامل قرار دهد.
ماده 12- بانک عامل موظف است گزارش عملکرد تسهیلات اعتباری اعطایی را به تفکیک نام و نوع طرح، ظرفیت تولید، وضعیت منطقه اجرای طرح و میزان تسهیلات اعطایی به آن و تاریخ انعقاد قرار داد و همچنین کارمزد و سود سهم دولت، در پایان شهریور، آذر و اسفند سال 1377 به وزارت جهاد سازندگی و سازمان برنامه و بودجه ارسال نماید.
تبصره - وزارت جهاد سازندگی گزارش تولیدات نهایی حاصله از فعالتیهای موضوع این آییننامه را در مقاطع زمانی شهریور و اسفند سال 1377 به وزارت جهاد سازندگی و سازمان برنامه و بودجه ارسال نماید.
ماده 13- مجریان طرحهای موضوع بندهای (2) و (4) ماده (1) آییننامه موظفند طرح مورد نظر را از طریق سازمان جهاد سازندگی استان به ترتیبی به بانک عامل ارایه دهند که تصویب آن طرح تا پایان اسفند سال 1377 برای بانک امکانپذیر باشد و در صورت تصویب طرح توسط بانک حداکثر تا پایان شهریور ماهسال بعد قرارداد لازم را با بانک عامل منعقد کنند.
ماده 14- بانک عامل مکلف است برای حفظ حقوق خود اقدامات قانونی لازم را برای مصرف و بازپرداخت تسهیلات اعطایی بعمل آورد و در موارد زیر، بر مصرف و باز پرداخت تسهیلات اعطایی نظارت کنند:
الف - نظارت بر مصرف صحیح تسهیلات اعطایی متناسب با پیشرفت اجرای طرح.
ب - نظارت بر باز پرداخت بدهیهای ناشی از تسهیلات اعطایی از محل درآمد طرح.
تبصره 1- نظارت فنی بر اجرای طرح در هر مورد برعهده وزارت جهاد سازندگی میباشد.
تبصره 2- استفاده کنندگان از تسهیلات اعطایی موضوع این آییننامه موظفند اقساط تسهیلات دریافتی را به موقع پراخت کنند.
ماده 15- به منظور استفاده بهینه ازسهمیه ارزی منظور شده در ردیفهای (1) بندهای (ج) و (د) تبصره (28) قانون بودجه سال 1377 کل کشور، وزارت جهاد سازندگی موظف است نسبت به معرفی متقاضیان مشمول استفاده از ارز صادراتی درجهت فعالیتهای پیش بینی شده در تبصره فوقالذکر به بانک مرکزی اقدام نماید. در غیر این صورت بانک مرکزی مجاز به فروش سهمیه ارزی موضوع این تبصره خواهد بود.
معاون اول رییس جمهورـ حسن حبیبی