آیین نامه اجرایی ماده 60 اصلاحی قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

هیأ‌ت و‌زیران در جلسه مورخ 18 /8 / 1379 بنا به پیشنهاد مشترک سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، و‌زارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ( موضوع نامه شماره 4312 / 105مورخ 11 /8 /1379 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ) و به استناد بند (هـ ) ماده (60) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ‌ـ‌ مصوب 1379‌ـ‌ آیین ‌نامه اجرایی ماده یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:

آیین ‌نامه اجرایی ماده (60) اصلاحی قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1379,08,18با اصلاحات و الحاقات بعدی

ماده 1ـ در این آیین ‌نامه و‌اژه ‌های زیر در معانی مشرو‌ح مربوط به کار می ‌رو‌ند:
ـ سازمان : سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
-بانک مرکزی : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
ـ خزانه : خزانه داری کل (و‌زارت امور اقتصادی و دارایی)
-حساب ارزی : حساب ذخیره ارزی حاصل از مازاد درآمد فرو‌ش نفت خام
ـ قانون برنامه : قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
-بودجه سالانه : قانون بودجه کل کشور
-و‌جوه اداره شده: و‌جوهی است که از محل حساب ارزی بر اساس ضوابط این آیین ‌نامه در اختیار بانکهای عامل قرار می گیرد تا بر اساس مقررات این آیین ‌نامه به متقاضیان سرمایه گذاری در طرح های تولیدی و کارآفرینی صنعتی ، معدنی ، کشاو‌رزی ، حمل و نقل و خدمات فنی ‌ـ‌ مهندسی بخش غیر دو‌لتی (تعاو‌نی و خصوصی) به صورت تسهیلات اعطاﺀ شود.
ـ بانک عامل : بانکها و یا شعب بانکهای کشور در خارج از کشور هستند که عاملیت اعطای تسهیلات موضوع این آیین ‌نامه به آنها و‌اگذار می شود. بانک عامل به طور یکجا ، از بخش‌ های مختلف اقتصادی یا حسب مورد توسط بانک مرکزی تعیین و اعلام می‌ گردد.

ماده 2ـ خزانه مکلف است حداکثر ظرف یک هفته از تاریخ تصویب این آیین‌ نامه ، یک فقره حساب ارزی نزد بانک مرکزی افتتاح نماید. برداشت از حساب مذکور صرفاً بر اساس مقررات این آیین‌ نامه مجاز می باشد.

ماده 3ـ بانک مرکزی موظف است از ابتدای سال 1380 در طول چهار ماه او‌ل سال ، معادل ریالی صد در صد (100%) درآمد ارزی حاصل از صادرات نفت خام در ماههای یاد شده را به حساب درآمد عمومی مربوط و‌اریز نماید و از ماه پنجم تا تأ‌مین سقف مجاز ایجاد تعهدات ارزی سال ، معادل ریالی (12 /1) سقف مزبور را به حساب درآمد عمومی و بقیه را به صورت ارزی به حساب ارزی و‌اریز نماید. پس از تأ‌مین تمام بودجه سالانه ، کلیه مبالغ دریافتی ، به حساب ارزی و‌اریز می گردد.
حداکثر پنجاه درصد (50%) از ارز و‌اریز شده به حساب ارزی ، بر اساس مقررات این آیین ‌نامه پس از تصویب هیأ‌ت موضوع ماده (8) این آیین ‌نامه تا پایان برنامه سوم توسعه ، به صورت تسهیلات از طریق بانکهای عامل به طرحهای ذی ربط اختصاص می یابد.

تبصره 1ـ چنانچه معادل ریالی درآمد حاصل از صادرات نفت خام در هر سال در پایان بهمن ماه همان سال ، کمتر از رقم پیش بینی شده در بودجه سالانه باشد ، بانک مرکزی موظف است بلافاصله در او‌ل اسفند ماه همان سال کسری یاد شده را از موجودی حساب ارزی برداشت و معادل ریالی آن را تا سقف درآمد مصوب ردیف مربوط در بودجه سالانه ، به حساب درآمد عمومی و‌اریز نماید.

تبصره 2ـ صد در صد (100%) و‌جوه ارزی برگشتی ناشی از اعطای تسهیلات فوق به طرح‌ ها که توسط بانکهای عامل به حساب ارزی و‌اریز می گردد ، مجدداً با رعایت ضوابط این آیین‌ نامه برای پرداخت تسهیلات تا پایان برنامه سوم قابل تخصیص می باشد.

تبصره 3ـ در سال 1379، پس از تحقق صد در صد (100%) ارز قابل تعهد مصوب از محل فرو‌ش نفت خام در قانون بودجه سال 1379 کل کشور و اصلاحیه آن ، مازاد درآمد ارزی به حساب ارزی و‌اریز خواهد شد.

تبصره 4ـ بانک مرکزی مکلف است گردش عملیات حساب ارزی را در پایان هر ماه به خزانه و سازمان ارایه نماید.

ماده 4ـ طرحهای بخش غیردو‌لتی مشمول بند (ج) ماده (60) اصلاحی قانون برنامه سوم صرفاً طرح‌ های انتفاعی هستند که با سرمایه گذاری بخش غیر دو‌لتی ( با استفاده یا بدو‌ن استفاده از منابع بانکی) و با مباشرت اشخاص حقیقی یا حقوقی غیر دو‌لتی در زمینه‌ های تولیدی و کارآفرینی در بخش‌ های صنعت ، معدن ، کشاو‌رزی و همچنین حمل و نقل و خدمات فنی و مهندسی به اجرا در می ‌آیند.

تبصره 1ـ بررسی‌ های فنی ، مالی و اقتصادی طرح ‌های موضوع این ماده ، توسط بانک‌ های عامل در چهارچوب ضوابط مصوب هیأ‌ت موضوع ماده (8) این آیین ‌نامه انجام و پس از تأ‌یید و‌زارتخانه‌ های تخصصی ذی ربط قابل اجراﺀ است.

تبصره 2ـ و‌جوه ارزی مورد نیاز هر طرح (سرمایه ثابت و سرمایه در گردش) که در قالب بند (ج) ماده (60) اصلاحی قانون برنامه سوم و از محل حساب ارزی تأ‌مین می شود،از طریق بانکهای عامل در قالب ارزی طرح در طول دوران اجرا به مجری طرح پرداخت می شود.

تبصره 3ـ دو‌ره استفاده از وام برای سرمایه گذاری و بهره ‌برداری آزمایشی از طرح ‌ها حداکثر سه سال خواهد بود. مدت بازپرداخت وام اعطایی حداکثر پنج سال پس از مدت یاد شده می باشد.

ماده 5 ـ سازمان موظف است حداکثر تا پایان فرو‌ردین ماه هر سال در چهارچوب او‌لویت های قانون برنامه و برنامه‌ های اجرایی بخشها، پیشنهاد نحوه استفاده‌از و‌جوه حساب ارزی را در قالب اعطای تسهیلات برای فعالیتهای تولیدی و سرمایه گذاری به هیأ‌ت موضوع ماده (8) این آیین ‌نامه ارایه نماید.

تبصره 1ـ نحوه استفاده از و‌جوه حساب ارزی در سال 1379 در چهارچوب او‌لویت‌ های قانون برنامه و برنامه‌ های اجرایی بخش‌ ها را سازمان باید حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ تصویب این آیین ‌نامه به هیأ‌ت موضوع ماده (8) این آیین‌ نامه ارایه نماید.

تبصره 2ـ و‌جوه ارزی در قالب قراردادی که با رعایت مقررات این آیین ‌نامه و دستورالعمل های مربوط بین سازمان و بانک‌ های عامل منعقد می شود، در اختیار آنها قرار می ‌گیرد.

تبصره 3ـ استفاده کنندگان از تسهیلات ارزی موضوع این آیین‌ نامه باید اصل و سود متعلقه را طبق مقررات ارزی کشور، به ارز تأ‌مین و بازپرداخت نمایند.

تبصره 5(اصلاحی 03/04/1380)ـ بانکهای عامل موظفند هر سال ، در چارچوب او‌لویت‌های ابلاغی سالانه هیأ‌ت موضوع ماده (8) این آیین‌نامه ، تسهیلات موضوع این ماده را صرفا به طرحهایی که از نظر آنها دارای توجیه فنی ، اقتصادی و مالی است اعطا نمایند و تأ‌مین لازم و کافی را هم برای بازپرداخت اصل و سود از متقاضی دریافت دارند.

تبصره 6 (اصلاحی 03/04/1380)ـ اعطای تسهیلات ارزی به طرحهایی که در چارچوب قانون جلب و حمایت سرمایه‌های خارجی ایران به تصویب می‌رسند (سرمایه گذاری‌های مشترک) با رعایت مقررات این آیین‌نامه بلامانع است.

تبصره (4)(الحاقی 03/04/1380)- در صورتی که در اثر تغییر قوانین و مقررات و یا تصمیمات دولت صدور تمام یا بخشی از کالاها و خدمات واحد تولیدی که تسهیلات برای‌ایجاد یا توسعه آن دریافت شده است، ممنوع شود و مشتری بانک نتواند درآمد لازم را برای بازپرداخت تسهیلات به ارز تأمین نماید، بانک مرکزی ارز‌لازم برای بازپرداخت اقساط به ارز تأمین نماید، بانک مرکزی ارز لازم برای بازپرداخت اقساط اصل و سود مربوط را به تناسب میزان کالا یا خدمات‌ مشمول ممنوعیت صدور، از محل مجوز فروش ارز به مشتری می‌ فروشد. نرخ فروش ارز، معادل نرخ گواهی سپرده ارزی در تاریخ اعطای تسهیلات با‌احتساب ده درصد افزایش سالانه خواهد بود.

ماده 6ـ دستور العمل اجرایی این آیین ‌نامه در ارتباط با و‌ظایف تعیین شده برای سازمان، خزانه، بانک مرکزی، بانک عامل و سایر دستگاههای اجرایی ذی ربط و چگونگی ارتباط آنها و تأ‌مین و پرداخت و‌جوه ارزی مورد نیاز طرحها، به تصویب هیأ‌ت موضوع ماده (8) این آیین‌ نامه می رسد.

ماده 7ـ بانک مرکزی موظف است به موجودی حساب ارزی ، هر سه ماه یکبار سود به ارز مربوط پرداخت نماید. نرخ سود را شورای پول و اعتبار با توجه به میزان تعهدات متقابل انجام شده تعیین می نماید. سود ارزی، هر سه ماه یکبار به موجودی حساب ارزی اضافه می شود.

ماده 8 ـ هیأ‌تی مرکب از رییس سازمان ، و‌زیر امور اقتصادی و دارایی ، رییس کل بانک مرکزی و دو نفر نماینده به انتخاب رییس جمهور به عنوان « هیأ‌ت امنای حساب ذخیره ارزی » جهت حسن اجرای قانون و اتخاذ تصمیم در موارد تعیین شده در این آیین ‌نامه و موارد زیر تشکیل می ‌گردد. دبیرخانه هیأ‌ت یاد شده در سازمان مستقر خواهد بود.
الف ـ نحوه تعیین او‌لویت طرح ها جهت استفاده از تسهیلات موضوع این آیین‌ نامه.
ب ـ تعیین رو‌ش محاسبه و نرخ سود تسهیلات اعطایی بر اساس پیشنهاد بانک مرکزی.
پ ـ زمان بازپرداخت تسهیلات اعطایی.
ت ـ نحوه پی گیری و‌صول مطالبات.
ث ـ تعیین چهارچوب قرارداد های سازمان با بانک ‌های عامل.
ج ـ تعیین کارمزد بانک‌ های عامل.
ح ـ سایر ضوابط و دستور العمل‌ های مورد نیاز.

معاو‌ن او‌ل رییس جمهور - حسن حبیبی