بسمه تعالی
“با صلوات بر محمد و آل محمد”
وزارت حفاظت محیط زیست - معاونت برنامه ریزی
و نظارت راهبردی رییس جمهور
وزیران عضو کمیسیون امور زیربنایی، صنعت و محیط زیست در جلسه مورخ 28/11/1386 بنا به پیشنهاد شماره 29188-1 مورخ 14/5/1386 سازمان حفاظت محیط زیست و به استناد بند «الف» ماده (67) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب 1383 – و با رعایت تصویبنامه شماره 164082/ت373هـ مورخ 10/10/1386 آیین نامه اجرایی بند یاد شده را به شرح زیر تصویب نمودند:
آیین نامه اجرایی بند «الف» ماده (67) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب 1383 –
ماده 1- اصطلاحات زیر در این آیین نامه در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
الف: مدیریت زیست بومی: فرآیندی جامع نگر، هدایت کننده و نظارتی است که در چارچوب قوانین و مقررات در جهت پایداری زیست بومی و تضمین ملاحظات محیط زیستی در طرح های توسعه ای و مدیریتی زیست بوم های حساس با توجه به ظرفیت های قابل تحمل محیط و مشارکت تمامی دست اندرکاران اعمال می گردد.
ب: زیست بوم های حساس: زیست بوم های (اکوسیستم های) با اهمیت و محدوده های ارزشمندی هستند که از منابع و ویژگی های محیط زیستی مناسبی برخوردار می باشند و فرآیندهای بوم شناختی آنها شکننده است و یا در معرض تهدید یا خطر قرار گرفته اند.
ماده 2 – اهداف مدیریت زیست بومی عبارتند از:
الف – حفاظت از عملکردهای حیاتی و تنوع زیستی زیست بوم از جمله احیا و بازسازی زیستگاه های تخریب شده و جلوگیری و کاهش آلودگی و همچنین تأمین حقابه طبیعی برای زیست بوم های حساس آبی به ویژه دریاچه ارومیه.
ب – بهره برداری صحیح و پایدار از منابع محیطی و بوم شناختی زیست بوم بر پایه تحقیقات علمی و دقیق.
ج – ارتقای مدیریت بین بخشی از جمله مشارکت عمومی، آگاه سازی، آموزش دست اندرکاران، اصلاح و بهبود قوانین و مقررات و توسعه سیستم نظارتی و مراقبتی.
ماده 3- به منظور تحقق برنامه های مدیریت زیست بومی و اجرای مقررات این آیین نامه کارگروه هماهنگی مدیریت زیست بوم های حساس با ترکیب زیر تشکیل می شود:
الف – معاون سازمان حفاظت محیط زیست (رییس کارگروه)
ب – نماینده وزارت جهاد کشاورزی
ج – نماینده وزارت نیرو
د – نماینده معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور
هـ - نماینده وزارت کشور
و – نماینده وزارت راه و ترابری
ز – دو نفر از متخصصین با معرفی سازمان حفاظت محیط زیست و تأیید سایر اعضای کارگروه یاد شده.
تبصره 1 – دعوت از نمایندگان استان داری های مرتبط با زیست بوم های مورد بررسی برای شرکت در جلسه با حق رأی الزامی است.
تبصره 2 – کارگروه حسب مورد از دستگاه های دولتی دیگر و شوراها و سازمان های غیردولتی مرتبط با زیست بوم مورد بررسی، دعوت به عمل می آورد.
تبصره 3 – نحوه تشکیل و اداره جلسات کارگروه به موجب دستورالعملی خواهد بود که به تصویب کارگروه می رسد.
تبصره 4 – نمایندگان دستگاه های اجرایی عضو کارگروه، در سطح مدیران کل در جلسات کارگروه شرکت خواهند نمود.
ماده 4- وظایف کارگروه هماهنگی مدیریت زیست بوم های حساس به قرار زیر است:
الف – تعیین ضوابط و معیارهای مدیریت زیست بوم های حساس و پیشنهاد آن به کمیسیون امور زیربنایی، صنعت و محیط زیست هیأت دولت جهت طی مراحل تصویب.
ب – تأیید برنامه مدیریت زیست بوم های حساس.
ج – ارزیابی عملکرد برنامه های مدیریت زیست بومی و در صورت لزوم تجدید نظر و بازبینی آنها جهت کارآمد کردن.
تبصره – فهرست زیست بوم های حساس کشور برای تدوین برنامه مدیریت زیست بومی سال بعد حداکثر تا پایان شهریور هر سال، بر اساس معیارهای مصوب تعیین و برای تصویب به کمیسیون امور زیربنایی، صنعت و محیط زیست هیأت دولت، اعلام خواهد شد. دریاچه ارومیه در این فهرست جزو زیست بوم های اولویت دار قرار می گیرد.
ماده 5- شورای برنامه ریزی و توسعه استان های مشمول زیست بوم های حساس، پس از انجام هماهنگی های لازم با برنامه مدیریت زیست بومی، برنامه توسعه استان را تصویب خواهد کرد.
ماده 6- برنامه مدیریت زیست بوم های حساس توسط سازمان حفاظت محیط زیست تهیه و برای تأیید به کارگروه هماهنگی ارایه می شود. مسؤولیت نظارت بر حسن اجرای برنامه یاد شده پس از تأیید بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست خواهد بود.
ماده 7- در تدوین برنامه های مدیریت زیست بومی در زیست بوم های حساس، از مشارکت دست اندرکاران و افراد ذی نفع در زیست بوم، از قبیل افراد بومی ساکن در زیست بوم ها و سازمان های مردم نهاد، استفاده شود.
ماده 8- معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور موظف است اعتبارات لازم برای تدوین برنامه مدیریت زیست بومی را در سقف بودجه سنواتی پیشنهادی سازمان حفاظت محیط زیست در بودجه سالانه منظور نماید.
ماده 9- سازمان حفاظت محیط زیست موظف است گزارش سالانه فعالیت ها و اقدامات کارگروه هماهنگی را در پایان خردادماه هر سال به کمیسیون امور زیربنایی، صنعت و محیط زیست هیأت وزیران ارایه کند.
این تصویبنامه در تاریخ 14/1/1387 به تأیید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است.
پرویز داودی – معاون اول رییس جمهور